Sista doppet innan jag kliver in i dimman…

IMG_2323
Hej fina ni. Hoppas ni haft en fin midsommar. Själv har jag varit på mitt älskade Kreta med min Melina och min bästis och hennes dotter tillika min guddotter Eva-Ariadne. Vi dök i kristallklara vatten, åt under fullmånen och stjärnhimlen och njöt av tystnaden. Nu är vi hemma i dimman igen. När vi landade i duggregnet sa pojken som satt bredvid oss till sin tatuerade pappa som hade två barn till:

-Pappa, kan vi inte bara åka tillbaka till Grekland?

– Nästa semester blir om fyra år. Då åker vi till Thailand. Om inte din mamma vill gadda sig. Då blir det semester om fem år.

Jag tänkte på alla de barn som inte har råd med utlandssemestrar. Ett sånt barn var även jag. Och vi hade inte heller tillgång till något lantställe. Vi stannade och svettades i betongen. Nu försöker jag få min dotter att inse hur privilegierad hon är som har en mamma med ett hem i ett annat hemland där solen alltid skiner och vattnet är turkosblått. Om inte annat försöker jag ingjuta tacksamhet och ödmjukhet i henne.

De närmaste tio dagarna ska jag jobba dygnet runt i Skåne och Almedalen innan det är dags för några dagars semester igen. Och då ska jag försöka träna lite också. Om jag hinner. Här kan ni läsa en intervju med mig om min syn på hälsa, träning, bantning och enorma mängder choklad som faktiskt är nyttigt.

I övrigt är jag skakad över mordet på Labours Jo Cox av en nazist, nationalist, terrorist eller vad man nu ska kalla den misstänkte som skrek ”Britain first”.  Jo Cox hade levt med hot i flera månader som polisen inte tog på större allvar. Nu segrade populismen personifierad av den rike, rasisten Nigel Farage i Storbritannien. Jag har slukat brittiska tabloider som är så vulgära i sin skräckpropaganda och rasistiska retorik att jag skämdes när jag köpte dem. Hade jag inte haft en deadline på en artikel om Georgien hade jag skrivit längre om detta. Nu – tvättstuga och storstädning och artikelskrivning. Kram på er alla.

Dela på

13 Svar på “Sista doppet innan jag kliver in i dimman…”

 1. Havet ser väldigt blått ut i Grekland. Kan det vara blåare där? Lever man som i filmen Zorba? ” En människa måste vara galen ibland…! Du tänker för mycket, det är det som är ditt problem.” ( replik ur filmen till den besökande och hämmade engelsmannen som lär sig dansa Zorba till sist..)

  Det har varit en så händelserik vecka att det är svårt att sortera intrycken. Jo Cox. En stor tragedi för demokratin och hennes familj. Brexit mycket trist, men inte helt oväntat. EU måste bli nåt bättre än det är.

  Hoppas Skottland stannar kvar i EU på ett eller annat vis. De har f.ö. den vackraste stan kungariket – Edinburgh.

  Tycker man kosta på sig att vara snål mot sig själv för att kunna hitta på nåt kul med andra vid rätt tillfälle.(leva som Kath Kelly ett tag. Ibland upptäcker man inte underbara platser saker som finns mitt framför näsan på en. Träffade på en bekant som bott i stan jag nu flyttat till. Han kände inte till att det finns en fantastisk havsik med en playa bara 6 km från centrum. Tips. Hämta turistbroschyrer om din ort och du finner säkert nåt du inte upptäckt.

  Det har just lämnats in en rapport till regeringen om romer och med ett hopp hom historisk upprättelse. ( Gustav Vasa inbillade sig att de var ryska spioner och så har det ju fortsatt under seklernas gång).

  Tycker man kunde sälja en motsvarighet till Solstickan (där en del går till barn och gamla) eller nåt som hjälp till de romer som nu söker sig hit. Den historiska bakgrunden för detta folk är hisnande skrämmande.
  Tydligen var det en krigsherre som förslavade romerna och som tog dem med sig under sina erövringar västerut. Det måste finnas ett ljus i detta…

  1. boa noite dr meu marido comprou uma casa de sessao de direito ele me colocou na sessao de direito so que eu nao sou casada com ele no papel isso tem aver as pessoas estao viva tenho que fazer uma escritura mais nao tenho coionçdes eu tenho filhos com ele o que eu tenho que fazer obrigado

  2. A life given selflessly is not a small thing. It is the ultimate sacrifice to give one’s life for one’s country, and yet there are those who refuse to acknowledge the importance of that. We fight, and sometimes die, to preserve every freedom that you enjoy in this violent world. I will never understand those who protest military funerals, but I acknowledge them and their right to do so. That’s why we serve.These colors don’t runHonor, duty, courage; allAsk you for nothingJ.W. Laviguer

  3. (E.G. I think fully automatic weapons _should_ be legal as they _are_ protected by the plain reading of the constitution. They are in the U.S. Military manual of arms, which is part of the whole U.S. vs Miller disaster; and as anybody in the National Guard can tell you, they would be issued to a well ordered militia. etc.)

 2. Om romernas ursprung:

  Tydligen finns det flera teorier om romernas ursprung.

  En annan version är att de härstammar från Indien/Pakistan (det är numera vedertaget) och flydde därifrån under en invasion av en expansiv härförare från Afghanistan i början på 1000-talet.

  De flydde via Persien, Armenien och Bysantinska riket och kom till Europa på 1300-talet ( till Kreta 1322).

  De var skickliga hantverkare och förslavades sedan av europeiska slavägare ( och av kloster!) och blev inte fria förrän 1864 (två år efter avskaffandet av slaveriet i Nordamerika).

 3. Har just upptäckt att Zorba the Greek är en kaotisk historia med svartsjuka som resulterar i en total tragedi för den vackra kvinnliga huvudpersonen i berättelsen (Irene Papas)

  En del har tolkat den som byggd på grekisk mytologi om Dionysios (förkroppsligad av Zorba) och Apollo ( i gestalt av den besökande engelsmanen), och en massa filosofi kring detta och livet.

  Jag trodde det var en historia om livsglädje och nya perspektiv i en vacker miljö.

  Mycket besviken.

  Tyvärr får jag nog leta efter andra grekiska berättelser..

  Förslag någon?

 4. Hittade en film som heter Tårarnas äng från 2004. ( del 1 av en triologi) Filmen börjar 1919 med flyktingars ankomst till Thessaloniki.

  https://www.youtube.com/watch?v=cNAWQ8gsMxE

  Historia, krig och kärlek

  Stilla poetiskt tempo med fantastisk musik

  Tyvärr är den svår att få tag på. Kanske går att hitta på Tradera. Försöker.

 5. Fick tag på Theo Angelopoulos filmer på ebay UK.
  ( han ska visst vara Greklands motsvarighet till Ingmar Bergman)

  Så nu blir det en djupdykning i den grekiska filmkonsten fast jag kommer inte att våga kasta mig i som Alexandra gör på bilden…

  Peace&Love och trevlig sommar!

 6. – Då åker vi till Thailand.

  Jag förstår inte att du vill åka till en militärdiktatur.
  Särskilt du som är så PK.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *