Skattebetalarnas skadeglädje och strafflycka

Hej från ett varmt och vackert Aten, men fyllt av ledsna människor. Alla jag möter har en sorglig historia att berätta. Utan självömkan eller trösttörst berättar de om förluster och förödmjukelser. Om hopplöshet och fruktan för framtiden. Om ett folkomröstnings-Nej som blev ett Ja. Om kovändningar och kullerbytor, om svek från de egna och de andra. Om beslut som klubbas långt över deras huvuden trots att de släpas till valurnorna titt som tätt. ”Vi är röstboskap som gång på gång får kvitto på att vår röst inte räknas” säger Lambis, den f.d. fabriksägaren som gått i konkurs under krisen, blivit taxiförare, kör tolv till femton timmar om dagen för att få ut en tjugolapp om dagen. Läs sista meningen igen. 150 kronor om dagen att betala räkningar och mata ungar han aldrig träffar. Utan lediga helger eller betalda semestrar och reglerade lunchpauser. Rätt åt honom, hör jag några vråla. Han har de politiker han förtjänar och han har säkert fifflat med skatten, hör jag skadeglada röster i bakgrunden som inte låter likadant när mångmiljonärer njuter av sina paraplydrinkar i skatteparadis eller när globala bolag exploaterar människor för brödsmulor. Nä nu ska vi alla skattebetalarälskande svenskar ösa vårt förakt över grekiska folket för att slippa tänka ett steg längre och se större maligna mönster och systemfel. Man måste krossa några ägg för att laga en omelett och denna gång är det grekerna som är äggen. Lösningen är lätt som en omelett – bara grekerna börjar betala skatt och slutar gå i pension innan 67  så är Eurokrisen löst och så lever vi lyckliga i alla våra dagar.

På frisersalongen idag hamnade vi en het politisk debatt. Frisörskan som sökt assistent i två års tid sa att unga greker är lata. ”Varför söker ingen jobbet jag annonserat med så hög arbetslöshet? De skickar mormor till soppköket så de kan leva på hennes pension. Vi har fostrat en generation av latmaskar. Vi gjorde allt för att de skulle få det bättre än vi hade det och de kan varken bruka jorden eller slita i en fabrik ” säger frisörskan som inte har egna barn. En kvinna blir så provocerad att hennes nyklippta hår reser sig i en mohikanfrisyr. Flera av de andra förvärvsarbetande kvinnorna, mellan 30-40 år, berättar att de fortfarande bor hemma hos sina föräldrar för att lönerna inte räcker till att flytta hemifrån. De sörjer att de aldrig kommer kunna skaffa barn och egna familjer. Tre kvinnor är förbannade på premiärminister Alexis Tsipras som fick dem att rösta nej och sedan, ”med pistolmynningen mot huvudet”, skrev på avtalet som bl.a. öppnar upp för massuppsägningar, upphävda kollektivavtal, Söndagsöppet i ett land där marknaden är paralyserad och butiksanställda inte ens får ut sina löner för att folk inte har råd att konsumera oavsett veckodag. Memorandum 3 föreskriver även avregleringar av slutna branscher som t.ex. Apotek. ”Min man studerade till farmaceut helt i onödan med tanke på att Trojkan tycker att taxiförare nu kan sälja piller” suckar en kvinna med aluminiumfolie i håret. Mest förbannade är dock damerna över att den offentliga egendomen på 50 miljarder  euron nu ska hamna i händerna på Tysklands Finansminister Wolfgang Schauble. Och att skatter ska tas ut proaktivt. I förskott. Även om de inte vet hur länge de får ha kvar jobbet nu när de alla är lättsparkade. Även om Grekland är ruttet på många sätt och behöver rejäla reformer och rehabilitering krävs det mer än så.

På onsdag har storstrejk utlysts och proteströsterna mot premiärministerns underkastelse/kovändning/kapitulation/seger tilltar. Det kan innebära en regeringsombildning eller val igen i september. Det alla damer i frisersalongen är eniga om – oavsett partifärg – är att EU gjort sitt bästa för att få bort den här regeringen sedan den tillträdde. ”De kommer lyckas förr eller senare precis som de lyckades med finansminister Yanis Varoufakis säger frisörskan Fotini och gestikulerar med hårfönen när hon talar om den mobbing Varoufakis utsattes för i Eurogruppsmöten som om hon varit där. ”Du är en Varoufitsa” retas de andra och syftar på Varoufakis lojala kvinnliga fanclub.

Den omstridda fd finansministern har de senaste dagarna gett några intervjuer som skapat rubriker. Ett stycke beskrev bemötandet i Eurogruppen: ”You put forward an argument that you’ve really worked on, to make sure it’s logically coherent, and you’re just faced with blank stares. It is as if you haven’t spoken. What you say is independent of what they say. You might as well have sung the Swedish national anthem – you’d have got the same reply.” Resten kan ni läsa i New Statesman. Eller i DN Här!

Samtidigt som jag drunknar i alla dessa vittnesmål får jag tweets från DIs ledarskribent Jenny Sonesson som förbereder dagens ledare. Här kan ni läsa dialogen:

”Vilket ansvar har grekiska journalister för den bristande sjukdomsinsikten i Grekland?”
: ”Lika stort ansvar som svenska journalister har för svenskars sjukdomsinsikt eller ivorianer för ivorianers situation”
Jenny Sonesson”Klart grekiska media har ansvar för korrekt nyhetsrapportering! Media är den tredje statsmakten. Vinklade nyheter påverkar folk”. 
Jag: Korrekt. Gäller alla medier. Även DI. Läs Financial Times om Grekland:

När Sonessons ledare kröntes den med rubriken: ”EUs väljare har tröttnat på Greklands springnotor”. Ledarskribenten skriver: ”Sedan det första räddningspaketet 2010 har krisen i Grekland varit föremål för inte mindre än nio omslag för The Economist. Tidningen konstaterar att det är ett tragiskt rekord”. 

Jenny Sonesson på DI, som så vackert viftar med ”journalistiskt ansvar” och ”korrekt nyhetsrapportering”, borde ju inte bara kolla omslagen utan som den högavlönade ledarskribent hon är, med enda uppgiften att läsa och skriva om den största krisen i vår tid, även läsa The Economist, som inte direkt är en marxistisk marknadsbibel. Senast igår hade The Economist denna rubrik: ”Greece signs up to a painful, humiliating agreement with Europe”. Inget slentriansnack om springnotor så långt ögat når. Eller för att nämna en annan tidning, DIs arketyp och inspirationskälla, Financial Times som häromdagen hade denna rubrik: Greece’s brutal creditors have demolished the eurozone project”. 

Så Sonesson och många andra journalister som värnar om ”korrekt nyhetsrapportering” borde ju bemöda sig med att leverera mer än repetitiva rubriker på en nivå som får skoluppsatser att framstå som mästerverk i analytisk förmåga, djup och stringens. Min dokumentär om Greklandskrisen i SVT Play heter ”Vad är det för fel på grekerna?”. Om jag fick göra en uppföljare just idag skulle den heta: ”Vad är det för fel på svenska ekonomijournalister?” (Inte alla ty många läser jag med stort intresse och enorm respekt -bl.a. vissa på SvD & DN.)

20120512_cna400a
Nu har undertecknad skuldfria grekinna jobbat gratis i alltför många timmar och måste sova. Kram och God Natt!

Dela på

63 Svar på “Skattebetalarnas skadeglädje och strafflycka”

 1. Tack Alexandra för din rapportering om Grekland. Det blir lättare att balansera sin egen åsikt efter ha läst din blog

 2. Stort tack, Alexandra!! Du känns som en särskiljande röst i ett ändlöst kvackande i enstämmig kör av dömande och scabloniserande.

 3. Kalimera.
  Tack Alexandra för att du skriver och når ut till svenska folket.
  Jag blir alltid lite gladare varje gång jag läser din blogg eller andra inlägg som du skriver i alla medier.

  Det är skrämmande hur fördömande många människor är när det gäller Grekland.För mig som är född i Grekland och bott i Sverige sedan 7 års ålder är det sorgligt att uppleva mina Svenska landsmäns oförstånd.

  Det finns trots allt många som också förstår problematiken.
  Fortsätt att rapportera och ha en trevlig sommar.

  Panagiotis Vasiliou
  Stockholm

 4. Jag förstår att det är svår situation för folk i Grekland och jag lider med människorna. Bara tanken på att man inte kan få ihop pengar till det nödvändigaste gör ont i mig.

  Tvivlar på att någon som ägnat lite tanke åt det hela tror att det är de som lider och är fattigast som är orsaken till den här situationen.

  Men att endast rapportera om lidandet hjälper inte så mycket i min mening.
  Vilka är orsakerna till att det blivit en sådan här situation och vad bör göras. Vad tycker Grekerna borde göras?

 5. Om ni någon gång har tittat på programmet Lyxfällan så har ni lärt er att programledarna ALLTID följer samma mönster när de ska lösa de skuldsattas problem.
  1. De börjar med att skriva ett kontrakt med den skuldsatta personen som innebär att de har rätt att hantera den skuldsattas problem. (I Greklands fall inrättar man en myndighet med placering i Aten).
  2. Därefter ser de till att den skuldsatta personen måste förändra sitt beteende. T ex sluta spelar på nätet, ta sms-lån, ta blancolån, handla kläder, resor, möbler m.m. med kreditkort. ( Det är det som man ska acceptera idag i sitt parlament ….dvs förändra sitt beteende genom att få ordning på statens finanser).
  3. Om den skuldsatta personen har några tillgångar så säljer man de för att få in pengar så man kan betala de mest akuta skulderna innan de hamnar hos kronofogden. (Det ska man göra genom att sälja ut vissa statliga egendomar och placera i en fond)
  4. De ser över den skuldsatta personens lån. Försöker alltid samla ihop alla lån hos en seriös bank där man får lägre räntekostnader. (De kommer att få nya lån där man kanske slipper amortera under många år. Om de sköter sig framöver så tror jag att man inte ska utesluta att en viss del av lånen kommer att skrivas av någon gång framtiden…..under förutsättning att man börjar sköta landet och dess system bättre)
  Det som Grekland gått med på nu är att följa det här arbetssättet och det är den enda metoden som är rimlig.
  Det är klart att Grekland har en tuff period framför sig och det är oundvikligt. Har man inte skött landet under många år så får det som konsekvens att många blir lidande. De som drabbas hårdast är de som är fattigast vilket också är oundvikligt. Det är så som livet ser ut. Det man kan göra inom ramen för den överenskommelse som man gått med på och som man ska rösta igenom senare idag är att försöka minska lidandet för de fattigaste.

  1. @Peter
   Oj vad begränsat, väldigt dålig jämförelse att dra upp ”lyx fällan”! Då det handlar om ett par, eller en person. Då kan man dra en en annan liknelse, tex om en hyresgäst gjorde fel eller inte betalade, skulle hela bostadsområdet drabbas och bli av med sin bostad och all egendom och svälta! Skulle du tycka detta var korrekt och rättvist att göra? Eller om politikerna i Sverige hade lurat oss så vi blev tvungna att sälja vårt land och svälta, hade du inte protesterat då? Nej det skulle du ju inte kunna göra för i Lettland och i Afrika har de det ju mk sämre! Exakt så idiotiskt och oempatiskt resonerar politiker, media och folk nu! Det är inga andra som ska få klaga och få ha det bra mer än nordeuropa, alla andra ska bara knipa igen, och inte klaga, låta nordliga länder ta allt de har! Undrar vem som är den egentliga parasiten här, överklassparasiten, psykopaten som skriker sig blå över andra, men sopar inte rent utanför egen dörr!

  2. Att jämföra en privatperson som behöver få sin skuld sanerad som tex i Lyxfällen med Greklands ekonomiska situation som nation går inte att göra. Då har man inte förstått hur penningsystemet fungerar. Privatpersonen i Lyxfällan är naturligtvis helt och hållet själv ansvarig för sin egen skuld. Han/hon som en myndig person ansvarar för sina inkomster, utgifter och skulder helt och hållet själv. Nationen Grekland likaväl som nationen Sverige ingår i ett internationellt penningsystem. Detta system bygger på antagandet om en evig tillväxt för att kunna fungera; för att kunna betala de ackumulerade räntekostnaderna inom systemet måste nya skulder hela tiden skapas, nya skuldslavar måste hittas.

   Detta har bankmaffian insett sedan länge då de kan öka den cirkulerande penningmängden i samhället genom att hitta på pengar från tomma intet som de sedan ”lånar ut” och kan ta ränta för (källa: sök på artiklar av tex Richard Werner, det finns flera ekonomer som konstaterar samma sak).

   Svara gärna på denna fråga: Vilka pengar är det exakt som den grekiska staten har lånat från EU ?

   Grekland är ett offer för detta dysfunktionella djupt orättvisa penningsystem. Grekerna som bebor Grekland är offer. Svenskar som har bland en av världens högsta privatlåneskulder kan vara nästa land till rakning. Vad ska alla skuldslavar som nu sitter och ojar sig om att Grekerna har levt över sina tillgångar säga då? Kanske vi också har levt, eller snarare, lever över våra tillgångar.

   Det är tragiskt att läsa att Leif GW också sällar sig till den hycklande svenska journalistkåren som står och skriker att grekerna är ett fifflande folk och består av en massa latmaskar. Skulle Leif GW skriva så om tex det romska folket skulle han ha satt sin sista potatis och blivit offentligt lynchad av samma journalistkår.

   Jag skriver detta inlägg för att iallafall jag har kommit till den insikten att problemen som finns idag i samhället, i EU, i världen är mycket större än en grekisk springnota. Det handlar om grundvalarna för ett demokratiskt system, om frihet, om överstatlighet och hur eliten försöker styra våra liv. Konstruktionen av penningsystemet är den enskilt mest viktiga delen av detta. Kan vi som folk börja adressera denna fråga istället för att ge oss på symtomen av detta system, så kan stora saker börja hända som är positiva för alla människor. Tack till det grekiska folket som genom sitt OXI har visat att det står på medmänsklighetens och demokratins sida!

   1. @ Oskar, Klockren analys!! Suveränt bra skrivet!! Och förmodligen så nära sanningen vi kan komma! Detta måste även vara historiskt när det kommer till omfattningen av ”hets mot folkgrupp” ifrån medias håll! Aldrig i modern tid har väl detta tillåtits i sådan omfattning tidigare som nu! Som du skrev, hade man hetsat på samma sätt mot tex romer eller afrikaner( även fast jag tycker media ofta är rasistisk mot dessa grupper ) hade flera reagerat! Men av någon outgrundlig anledning går det bra, utan några som helst protester( förutom några få kommentarer här då) att hetsa smutskasta och sprida lögner om grekerna! Spelar tydligen ingen roll hur många ggr några få individer som har mer koll, berättar sanningen att” nej, greker är inte latare än andra, de arbetade också mer än både tyskar och svenskar och har högre pensionsålder” Lögnerna har ändå får fäste och sprida nu som sanningar! Det var väl så det en gång började för romerna tyvärr, lögner blev till sanning. Och det är inte annat än rasistiskt när man generaliserar så grovt kring ett folkslag och applicerar negativa egenskaper på detta sättet! Media gör sig skyldig till omfattande rasistisk propaganda!

 6. Är det några som har hybris är det tyskarna! -VAD I HELVETET HÅLLER DE PÅ MED?! SNACKA OM ATT VÅLDFÖRA SIG PÅ ETT FOLK!TVINGA GREKERNA ATT SÄLJA UT SITT EGET LAND OCH HISTORIA?! – DETTA ÄR VÄL INTE ANNAT ÄN EN KRIGSFÖRKLARING?! Nej tyvärr alltså, det enda problem jag kan se med grekerna, och de jag har träffat här i Sverige är att de är för snälla,,empatiska och dåligt självförtroende. Men de har varit utsatt för en del krig, de gör väl sitt med självförtroendet. Men jag lider verkligen med dessa varma empatiska människor:-( Jag tror det bästa vore för grekerna att börja med grekisk valuta igen, för det gick väl bra innan? Nej grekerna borde kanske bli informerade om att de är egentligen de som sitter på makten nu, för vad skulle hända med eu om de nu gick ur detta spektakel?! Nej de borde sluta buga sig för eu och alla jävla lögner proganda som media ägnar sig åt, och istället ta över rodret! Kanske Alexandra kunde föra vidare detta i media, i Grekland?

 7. Läste precis wikipedia, hur turkarna mördade över en miljon(?) greker under 1:a världskriget?!! Och detta skulle tydligen varit helt oprovocerat, mot obeväpnade kvinnor och barn! Dessa folkmord är något turkarna inte vill erkänna! Vad är det för fel på dom, turkarna?!

 8. Turkarna borde göra något åt sitt j-a barbariska beteende!! De har ju tydligen mördat massa kurder också!

  1. @”fruktansvärt” Ja du, det är nog som jag misstänker, många greker är nog för empatiska, med risk för att generalisera, och konflikrädda efter alla övergrepp gentemot dem. Nu tillåts tydligen eu och tyskarna övergrepp och invasion på Grekland och dess invånare, medans omvärlden hetsar och ser på när, mobbingoffrer blir sönderhackat. Vad hade Tyskland med flera varit idag utan Greklands historia och ” civilisationens vagga”? Det är många som har varit avundsjuka på grekerna, haft hållhake på Grekland och tar nu tillfället i akt att smutskasta och förnedra grekerna så mycket som möjligt, och nu även försöka ta över deras land! Jävligt lågt och ondskefullt.

 9. Lite drygt att säga att du jobbat gratis i flera timmar. Inte likt dig men bloggen är ju en marknadsplats för dina böcker och filmer och kanske inte inkomstbringande. Moa bibliotekarie, journalist, apotekare, tivolianställd, slalomåkare

  1. @ Moa
   Avundsjuk på Alexandra? Det är du isf inte ensam om! Det är jag med, men förstår ändå att det måste vara väldigt tufft att stå i skottlinjen, vilket jag själv erfarit! Och det är verkligen inget att avundas! Finns heller ingen anledning att snacka ned någon bara för att man är avis, bättre att göra något åt sin egen situation istället.

 10. Ursäkta ett inlägget men Vilka vänner i eu-klubben dom fått stackars grekerna, Schäuble,stubb, och hon den arga lettiska tanten vad hon nu heter,hoppas dom bereder varann samma nöje i fortsättningen av eu-festen haha behöver inte gå teater i fortsättningen räcker o titta på dom.

 11. Hoppas våra kommentarer och antalet bloggbesökare ger en liten form av belöning i alla fall.
  Sedan kan du ju alltid öppna ett crowdfunding konto ifall du (mot förmodan) skulle sitta torsk inför ett projekt.
  Lovar att skicka 10:-)

 12. Läser alla kommentarer….är det bara kommunister och djupt okunniga människor som skriver kommentarer på den här sidan???????????????????????? (kommunister och djupt okunniga människor…..är väl samma sak……eller????)

  Det är bottenlöst dåliga kommentarer!!!

  Ett tips till de som hör av sig här……LÄS tidningar och TITTA OCH LYSSNA på nyhetssändningar så kanske ni till slut lär er någonting om hur saker och ting fungerar!

  1. @Petter Andersson Jönsson
   Vad i helvetet syftar du på?! Kan du inte lära dig att vara mer specifik innan du skriker ut en massa dynga?! Exakt vad upplever du sim kommunistiskt här bland kommentarerna, och vad har detta ord för innebörd, för just dig isf? – Specificera tack! Jag ser då inget som kan klassas som kommunism eller okunskap, bland kommentarerna du syftar på, däremot fakta och sanning, men det är kanske vad du likställer med ”kommunism”? Så fort man är human och inte håller med om högertrollens lögner så skriker de du blåa- ” kommuniiiiiist” Sååå patetiskt!

 13. Hur kan man låta detta ske, grekerna totalt överkörda! Klart andra länder vill ha deras öar och egendom och köpa billigt vackra greker och grekinnor, när de själva har ett trist land och folk..

 14. De tidigare två regeringspartierna i Grekland må ha bluffat och fifflat och bedragit, men de gjorde det ändå mot andra länder och med det grekiska folkets godkännande.
  Tsipras och hans brunröda påkförsedda anhang har istället bluffat och fifflat och bedragit det grekiska folket med hårda ord om ”dem”, om ”de andra”. De har sått frön till den grekiska dolkstötslegenden.

  Den som fortfarande tror att Syriza inte kört landet i botten med flit kan läsa:
  http://www.bloombergview.com/articles/2015-07-13/tsipras-has-vandalized-greece

  I första hand Frankrike, men även Tyskland, är skyldiga till att ha släpat in Grekland i euroområdet och borde naturligtvis få stå sitt kast där, men det är i så fall för de övriga medlemmarna.

 15. Inte så konstigt att Alexandra Pascalidou sparkades från tunnelbanetidningen Metro. Hon plankar texter för sina djupaste känslor, saknar analytisk förmåga och tilltalar således samhällets psykosociala underklass.

 16. En tanke vore ju att skicka en faktura till samtliga länder vars muséer är fyllda av stulna grekiska kulturskatter. Även om bara rent symboliskt. Frau Merkel skulle även kunna få en egen nota på de historiska arv som bombades sönder och samman under andra världskriget, som en ”friendly reminder”. Ingen krona kommer att betalas ut, för då skulle det börja rassla in fakturor från Egypten, Italien, Mexiko, Indien osv., men det är också bra att markera det absurda i kraven på att sälja av landets tillgångar, när så mycket ovärderliga föremål har förts ut illegalt av främmande makter.

 17. Bia, att Alexandra sparkats och stulit text är ett faktum. Att Alexandra saknar analytisk förmåga lämnar utrymme för tolkning. Vill du därför ta fram en analys av Alexandra?

  1. @Ove
   Och alla psykiska övertramp du ägnar dig åt här, då? Nej, du är ju så oskyldig så? Och du är väl helt perfekt för övrigt, enligt dig själv alltså, aldrig gjort något fel, aldrig gjort någon illa, eller något misstag? Jag är iaf rätt säker på hur det ligger till med den saken…

 18. Alexandra, varmt tack för dina alltid lika intressanta och mycket välskrivna inlägg, som jag läser med stor behållning. Har själv bott ett antal år i Grekland och känner igen mig i dina reflektioner.
  Sluta aldrig att skriva, du är en oumbärlig, unik röst. Vi behöver dig!
  Me agapi,
  A.

  1. Damen från Pireus är ju ett exempel på vilka som får ta konsekvenserna av krisen som hon inte skapat.det var ju landets finansministrar som har som huvudsakliga uppgift att ha kontroll på statsfinanserna.alexandra ger hur många exempel på vanliga människor och hur dom drabbas.

 19. Det är väl knappast långivarna(de andra euroländerna )som har försatt grekland i sin nuvarande misär! Deras vrede och frustraktion borde istället riktas till de och det styre som överkonsumerat och byggt upp sociala välfärdsystem o infrastruktur på tillgångar som inte existerat.De andra euroländerna skulle nog hellre använda sina pengar till behov och behövande i sina egna länder.Är det så konstigt att de vill att Grekerna ska visa att de har för avsikt att betala tillbaka det de lånar?.Speciellt med tanke på att det har myglats med siffror o ljugits m.m tidigare.Argumenten till varför det fuskats med skatt och en så utbredd svart marknad är väl knappast en ursäkt för att de som har det som sämst i de forna öststaterna ska finansiera välfärdsystem som de själva inte har på hemmaplan.Om tex förtrycket under den osmanska tiden vore orsak till att inte vilja betala skatt och göra rätt för sig så skulle invånarna i de flesta länder ha skäl att inte vilja betala skatt och bidra till välfärdsystem.Lider med grekerna, men förstår skattebetalarna i de andra euroländerna som ser stora behov av sina hårt intjänade skattepengar på hemmaplan.

 20. @Peter. Du har inte förstått poängen i mitt resonemang. Det ser Grekland precis accepterat är att de går med på att följa de principer som man följer i programmet Lyxfällan.
  Det kommer, tyvärr, att svida för grekerna i många år och det drabbar ALLTID de fattiga mest.
  Så är det bara. De som är rika har redan flyttat sina tillgångar ut från Grekland.
  Vad det handlar om nu är att Grekland MÅSTE få ordning på sina system och myndigheter samt få bort korruptionen och mutorna i det grekiska vardagslivet.
  Läste t ex i DN att en tidigare chef för vårt skatteverk för ett tag sedan var i Grekland för att se vad han och andra experter kunde göra för att få ordning på den grekiska skattemyndigheten.
  Han redogjorde för tre problem på skatteverket i Grekland.
  1. Det finns bland tjänstemännen en omfattande korruption.
  2. En stor inkompetens hos tjänstemännen.
  3. En politisk ovilja till att skapa regler som myndigheten skall följa.

  Hans bedömning var, tyvärr, att det kommer att ta många år att få ordning på deras skattemyndighet. Innan de har lyckats med det kommer de ha fortsatta problem. Det är så här: Om inte staten får in skatter……då fungerar inte landet.

  Hörde i morse en professor i nationalekonomi som var med på svt:s morgonprogram. Han betonade att det är viktigt att Grekland får ordning på sina system och rättsväsendet. Han sa också att de har inte ens ordning på sitt fastighetsregister.
  Det är inte konstigt att Grekland har problem när det är så många saker som fungerar dåligt i det landet.

  Han sa också att åtstramningarna kommer att göra Grekland fattigare och han var tveksam till den delen av Euro-gruppens krav på Grekland. MEN….han missade att tänka på en sak. Om man inte sätter press på Grekland så är risken stor att de kommer att göra som de gjort förut dvs lova att genomföra reformer och sedan strunta i det.
  Förtroende från de andra ländernas ledare och skattebetalare är lågt.
  Vi vill inte heller hjälpa Grekland vilket framgår när man lyssnar på vår finansminister.

  Det finns så mycket man kan skriva om den här tragiska situationen men jag är övertygad om att Grekland kan lyckas i framtiden om de skapar ett system och beteende som vi har t ex i Sverige.

 21. Oskar….suck.
  Ditt inlägg går inte att besvara. En typisk kommunistisk ”analys” som är så långt från verkligheten att det tyvärr inte går att kommentera.
  Dina hemgjorda slutsater är för korkade helt enkelt.

  Jag är ledsen….men så är det.

  1. @Peter Andersson, din kommentar var helt tom på innehåll och substans, inte ngt vettigt motargument! Mer än att skrika”komuniiist” i vanlig ordning, utan att kunna specificera närmare vad exakt som skulle vara just det, i kommentaren! Då vet man att dessa blåa gubbar saknar både kunskap ifråga och således argument. Som man kan säga, du blev helt klart ”ägd” här!

 22. @kn
  Tror du inte de fattar, ledarna i de övriga eu- länderna, att grekerna omöjligt kan betala tillbaka detta, annat än att sälja ut landet?! Tror du inte tyskarna med sitt tråkiga land vill ha öar och tillgångar av Grekland?! Isf underskattar du ju deras intelligens! De har nog haft en baktanke! Vilka har tjänat mest på detta? Grekerna hade klarat sig ypperligt utan att euro valuta, då hade det dessutom kunnat bli ännu billigare att åka tull Grekland, vilket medfört mer till turistnäringen osv, en blomstrande ekonomi! Nej, grekerna har nu blivit lurade, av både de ena och de andra! Och eu har försatt grekerna i en sjuklig beroendeställning, när grekerna kunde ha varit de som tog över rodret!

 23. ??……det går inte att kommentera ett inlägg som är så långt ifrån verkligheten…..tyvärr.

  Angående kommunister och det gäller även fascister…..de är ALLTID så långt från verkligheten.
  De har alltid konstiga analyser och kan inte se verkligheten som den är.
  Det är därför man ska undvika att stödja partier och ideologier som är långt ut till höger och vänster.

  En annan sak: Jag förstår inte alla dessa kommentarer om att de andra Euro-länderna är ”taskiga” mot Grekland.

  Det är så här: Grekland är ett misskött land som behöver hjälp, dvs pengar, från sina grannländers skattebetalare.
  De har fått det under en ganska lång tid. Men till slut så MÅSTE Grekland hjälpa sig självt genom att få ordning på sina system och sina myndigheter samt få bort all korruption.
  Grekerna och Grekland MÅSTE skärpa sig.

  Om de gör det och landet börjar fungera så är jag övertygad om att de kommer att få en skuldavskrivning vad det lider även om det ligger några år bort.

  En skuldavskrivning innebär att skattebetalarna i Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Slovakien, Finland m fl får ta smällen.
  Det är inte särskilt populärt i dessa länder. Vårt eget land, Sverige, ÄR INTE INTRESSERADE av att hjälpa Grekland.
  Vår finansminister är VÄLDIGT TYDLIG med det.

  Vi har stora behov av resurser till skola, vård och omsorg samt ett stort mottagande av flyktingar som behöver vår hjälp.

 24. @kn….vilka tankar du har!!!

  Tror du verkligen att Tyskland och Finland (som har lånat ut mer pengar till Grekland per invånare än Tyskland) samt de andra Euro-länderna har haft någon vilja att låna ut pengar till Grekland??????????

  De blev tvungna att ge den hjälpen för flera år sedan för att Grekland inte skulle kollapsa.
  Tyvärr har de inte hjälp sig själva i tillräcklig omfattning under flera år vilket gör att de har ett fortsatt behov av hjälp från de andra Euro-länderna.
  Prata inte bara om Tyskland de har lånat ut ca 25 % av de pengar som Grekland har lånat. Resten kommer från IMF samt de andra Euro-länderna.

  Det är ingen som vill låna ut pengar till Grekland om de inte måste ställa upp och hjälpa till.

  DE HAR INTE HAFT NÅGON BAKTANKE SOM HANDLAR OM ATT KÖPA GREKISKA ÖAR!!!!!!

  HUR tänker du? Tänker du överhuvudtaget??????????

  En sak till: Det var GREKLAND som vill vara med i Euro-samarbetet. Ingen tvingade dom…..det var deras egna beslut.

  Men @kn…..googla lite så hittar du artiklar som beskriver hur grekerna bluffade sig in i Eurosamarbetet.

  De har även fortsatt att bluffa med offentlig statistik t ex om hur stort deras underskott var i den statliga budgeten. Siffrorna gällande t ex år 2010 var helt felaktiga.

  DÄRFÖR har de nu fått krav på sig att se till att deras statistikmyndighet inte längta skall stå under politisk kontroll.
  Den måste verka självständigt.

  De andra Euro-länderna är trötta att grekerna presenterar felaktiga siffror om hur det står till i Grekland.

  Snälla, snälla människor…..LÄS om hur det fungerar och skaffa er kunskap om Grekland. Då förstår ni mer om vad som hänt och vad som händer just nu.

  Tills sist: Jag tycker också att det är väldigt tråkigt att människor har det svårt i olika länder såsom Grekland, Syrien, Iran, Irak, Afghanistan, Somalia, Eritrea, Mexiko, Indien, Pakistan osv osv.

  Men det hjälper inte att tycka synd om andra länder…..det förändrar INGENTING.
  Vad det handlar om är att sprida demokrati och marknadsekonomi till alla länder. Se till att man har möjlighet att rösta hur man vill, vara med i en fackförening om man vill, har en fri massmedia, utbildning till alla och även flickor m.m. m.m.
  Det är inte lätt att skapa en värld som fungerar lika bra som Sverige…..men det är det som vi måste sträva efter!!

 25. Vi i Sverige dras med en kultur av fingerpekande. Kanske riktar vi kritik mot andra för att undgå granskning själva? Anfall är bästa försvar. Nu är det i ropet att dissa grekerna.(naturligtvis utan att minnas vad de åstadkommit i Sverige.) Britterna är väl mer anti Tyskland än nåt annat land…

 26. Jävla gnäll om grekland, dom har själv satt sig i denna situation och har fräckheten att tigga om mer pengar hela tiden! Hur länge ska övriga europa tvingas försörja detta land? Det pumpas in miljard efter miljard, år efter år. Grekerna räknar väl med att det mesta av skulderna skrivs av, så att dom kan börja leva i sus och dus igen! Låter hårt skrivet,men så är det väl många som tänker.

 27. Låt oss inleda positivt. Det finns ingen orsak att moralisera över grekernas livsstil, ekonomiska politik och självständigt fattade beslut i ett läge där grekerna har en egen valuta och ett eget ansvar. Alla länder ska inte ha fabriker.

  Så till några missuppfattade begrepp i dagens situation. Vi förtydligar omgående med några negationer. Demokrati betyder inte att grekerna kan rösta fram fördelar ur resten av euroländerna. Solidaritet innebär inte att man deltar på olika villkor, eller inte alls i en reform. Rättvisa innebär inte lika utfall trots olika eller inga insatser.

  Kommunister, feminister och nazister har svårt med detta. De omfattar primitiva känsloideologier med avundsjuka, hat och projicering av egna negativa drag på andra. Andra är kapitalisten, mannen och juden. Inte sällan vill man bli, eller egentligen överträffa, den bild av dessa man beskriver. Kapitalisten anses vara rövaren, trots att han betalar. Själv är man utsugaren som vill ha gratis. Mannen tjänar mer på grund av patriarkatets förtryck, trots att reglerna är de samma. Själv vill man ha kvotering till toppjobb. Judar jämförs med djur. Trots det är nazister så långt borta från en moralisk hållning att artbestämmelsen människa inte riktigt gäller för dem.

  Medlemmar ur dessa grupper har en liknande psykologisk struktur och kan hoppa över från den ena gruppen till den andra med sin attityd. En liberal västerländsk människa ser man inte bland dem.

  1. En del är ju extremt tröga här, och kan inte ens kolla upp fakta innan ni kommer hit med er felaktiga påståenden! Hon är född i Rumänien men hennes föräldrar är från Grekland! Och inte så konstigt om hon ej vill prata vidare om detta med en bunt idiotrasister!

 28. Högertrollen här i tråden kallar fakta och sanning, för osanning, och skapar dimridåer omkring sig, undrar vilka som har problem med verkligheten här?! Objektiv sanning och verklighet förstår ni er uppenbarligen inte på, ni fortsätter bara köra era inmatade lögner och förtalar, smutskastar enbart för eget intresse,egen vinnings skull! Men så beter sig också de som har avsaknad av empatisk förmåga, inte ett dugg förvånade!

 29. Sanna…..Vad menar du?

  Vad är det för fakta och sanning som är osanning?????????

  Dimridåer omkring sig??? Vad menar du??????

  Vad är det för verklighet som vissa har problem med???????? Vad tänker du på?

  Vad är det för objektiv sanning och verklighet som du tänker på????????

  Egen vinnings skull??????? Vad tänker du på med det uttalandet?????

  Vet vad jag tror…..att du är ännu en vänstervriden människa som har dålig koll på verkligheten! Har jag fel?? Är inte du en vänstermänniska???

  Tycker jag känner igen sättet att argumentera!

  1. Så så ta och lugna ned dig inte skrika dig blå nu igen! Ta och läs igen några av kommentarerna ovan tex som du påstår är kommunistiska( i din lilla bubbla då) och där får du presenterat för dig några av det fakta som du även kan googla fram, därav också ”objektiv sanning och verklighet” Ingen poäng att repetera in i absurdum och i all oändlighet, du får använda din egna hjärna och sökmotorerna..
   Ja, ni lägger ut dimridåer, försöker få era meningsmotståndare att verka vara bortkomna, när det i själva verket är ni själva som projicera er egna okunskap och bristande empatiska förmåga, i er hybrisbubbla. Har ni ens varit i Grekland? Bara en sån sak..

 30. Bristande empatiska förmåga?

  Hur mycket vill du betala till Grekland varje månad?
  Hur mycket kan och vill du avstå av din lön???

  Vår finansminister vill inte lägga en krona av våra pengar till Grekland då det är ett land som inte haft förmågan att skapa ett fungerande system.

  Der handlar bl a att se till att man får in skatter från företag och från folk som har pengar.

  Precis som i Sverige. Här har vi fungerande system och ett högt skattetryck vilket är en förutsättning för att kunna vara ett välfärdsland!

  Det handlar om att ha ordning på statsfinanserna.

  Om du stöder Grekland och deras sätt att fungera….då tror du inte på det system och välfärdssamhälle som vi har i Sverige!!!

  Det är det som är så konstigt med vänstermänniskor när det gäller debatten om Grekland. Bara för att de nu har fått en vänsterregering så låter ni bli att tänka.

  I Grekland krävs det ett stopp på korruption, fungerande system och en anpassning till de resurser som de har i sitt land.

  De kommer att få hjälp igen av skattebetalarna i de andra Euro-länderna men det finns naturligtvis en gräns för vad de kan acceptera.

  En sak till: Det handlar inte om empati. Det handlar om att Grekland måste börja sköta sig.
  Jag vet att tidigare regeringar, oavsett om det har varit motsvarigheten till deras socialdemokrater eller moderater som styrt landet så har de låtit bli att se till att få ett fungerande samhälle.

  Den nuvarande regeringen gick till val på att de ska kräva en halvering av skulderna till skattebetalarna i de andra Euro-länderna samt att de de behöver mer pengar från dessa länder.

  Det är det som typiskt för vänstermänniskor…..det är ALLTID någon annan som ska betala!! Inget eget ansvar. Det är alltid någon annans fel när man misslyckas.

  Du…man behöver inte åka till Grekland för att veta hur det fungerar där. Man kan LÄSA sig till kunskaper.

  Det bör även vänstern göra…..LÄSA och TÄNKA mer!!

  1. Peter ”det handlar om att ha ordning på statsfinanserna ” varför gjorde inte alliansen det då ?under sin tid vid makten ökade ju Sveriges nettoskuld kraftigt för dom lånade så mkt och som nu Löfven försöker sanera, så visa lite tacksamhet om du menar att det är viktigt vill ha ordning på statsfinanserna .

 31. @elefant

  Nej.
  Bara för att Magdalena säger en sak i riksdagens talarstol betyder det inte att det är sant.
  Inget annat land i västvärlden klarade krisen lika bra som Sverige. Se bara på Grekland som jämförelse.

  Mycket kan sägas om de nya socialmoderaterna, men att de skulle raserat ekonomin och nuvarande idiotiregim ska sanera den är ju bara att ljuga rakt ut.

  1. Filadelfia vad vill du kalla det då om sanera är att överdrivet?Kolla med kommuner runt om i Sverige om dom vill beskriva alliansens tid vid makten som ”lyckad”?

 32. Elefant:

  Titta gärna på bifogad länk från SCB (statistiska centralbyrån):

  http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Sveriges-skuldsattning-bland-de-lagsta-i-EU/

  Du kan även läsa bifogad länk från utrikespolitiska institutet:

  https://www.landguiden.se/Lander/Europa/Sverige/Ekonomi

  Som avslutning läs gärna information i bifogad länk från ekonomifakta:

  http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Offentlig-ekonomi/Statsbudget/Statsskulden/

  Vi hade problem i början av 90-talet (står en del information om detta i bifogade länkar. Socialdemokraterna gjorde ett bra arbete under 90-talet. Alliansregeringarna gjorde också ett bra arbete under sina 8 år vid makten trots att vi gått igenom den värsta krisen i världsekonomin sedan kraschen på New York-börsen i slutet av 20-talet.

  Vad socialdemokraterna vill göra nu är att skrota överskottsmålet och det kanske är rätt. Det systemet har kanske spelat ut sin roll.
  Socialdemokraterna behöver pengar till deras ambitioner inom flera områden såsom skola m.m. och känner nog ett behov att få möjligheten att öka statens underskott några år framöver.

  Elefant: Gäller även dig. LÄS och TÄNK.

 33. @Elefant
  Som du märker är dom blå gubbarna här helt okontaktbara, går runt i sina egna cirklar och lögner! Förvränger allt man skriver för att passa deras agenda. Slöseri på tid när de enbart drivs av illvilja. Energitjuvar!

  Och så där har vi också ett exempel på offer, som ditt nick – de intelligenta och empatiska elefanterna, som det finns väldigt få kvar av nu i Afrika, en stor risk att de dör ut helt.
  Det är sådana varelser som blir offer för människors ondska, girighet och den förbannade kapitalismen liksom fattiga och utsatta människor, världen över.

 34. Det är en väldigt svårläst text layoutmässigt – den skulle verkligen må bra av att ha färre ”wall-of-text”-paragrafer.

  I övrigt tycker jag att det är bra att vi har många olika röster, också om vad som händer på gatunivå i Grekland.

 35. http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article21138414.ab

  En länk till Lena Melins artikel i dagens Aftonbladet. Lite tänkvärt om Grekland.

  Hoppas att mitt inlägg inte tas bort igen. Det gjorde mitt förra inlägg där jag bifogade länkar till statistiska centralbyråns hemsida, till utrikespolitiska institutets hemsida och till ekonomifakta med uppgifter om Sveriges budgetunderskott m.m. som svar på ett inlägg från Elefant. Det kanske inte accepterades då det inte var byggt på egentillverkade analyser och egna slutsatser utan var fakta. Dock inte ”kommunistiska och påhittade” fakta,

 36. Hejje Peter, jag läste Lena Melins artikel som du länkade ”Och att vi har politiker som, när det blåser, tar ansvar”

  Det har blåst jämt,men Alliansen tog inget ansvar men förstår inte det själv utan man är övertygad om att den massiva nettoökningen av statsskulden inte kan ha berott på Anders Borg och alliansens eget handlande, utan på mystiska sammansvärjningar av ”olyckliga omständigheter” och att det missödet kommer nog bli oförklarligt för all framtid eftersom alliansen tog ju sånt ansvar.Så resonerar även grekiska politiker om orsaken till deras kris berott på ”mänskliga felbedömningar som är ursäktliga” – inte att dom varit korkade !

  Alliansen och Anders Borg tog inget som helst ansvar utan lånade 240 miljoner om dagen, som om alliansen hämtat inspiration av de ansvarslösa politiker Lena Melin skriver om.

  http://www.expressen.se/debatt/ansvarslosa-borg-lanar-240-miljoner-varje-dag/

  Egentligen var Anders Borgs enda uppgift att ha koll på utgifterna men han misslyckades med det och började låna till driften.Så i det ögonblicket statsskulden började skena skulle han ha sagt upp sig, av det skälet att hans förtroendeuppdrag som finansminister gällde att se till att inte öka landets statsskuld.Det väl därför han ville ha jobbet? Förklara istället hur i all världen Borg och alliansen kunde va så dum att dom öka skulden? Nu måste Magdalena rädda detta genom att vi slutar låna betalar genom egna ansträngningar.

  ”överklassparasiter” Tack!Och du har säkert rätt men kanske vi kanske kan få dem att tvivla lite . Jag tycker att Alexandras P. allvar får det flesta som driver och skämtar om krisen att tystna.

  Ps Alexandra om du läser,visste du att det var den modiga Melina Mercouri som tog upp Elgin-historien med London?

 37. Cost Of Propecia Ireland [url=cial40mg.com/how-to-order-cialis.php]How To Order Cialis[/url] Comprar Cialis Lilly Propecia Pildora [url=cheap-viagra-sales.via100mg.com]Cheap Viagra Sales[/url] Priligy Super P Natural Remedies For Ed [url=lasix.ccrpdc.com/furosemide-tablets.php]Furosemide Tablets[/url] Cialis Effet Forum Achat Cialis Avis [url=levitra-order-online.buylevi.com]Levitra Order Online[/url] Buy Inderal Online Propecia Nizoral Hair Loss Treatments [url=viacheap.com]viagra[/url] Acheter Du Levitra Contre L Impuissance Cialis Y Corazon [url=priligy-online-buy.priliorder.com]Priligy Online Buy[/url] Propecia Espana Se Viagra Comprare Line [url=buy-cheap-kamagra-site.kamagpills.com]Buy Cheap Kamagra Site[/url] Amoxicillin Price

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *