Världen börjar här:

Äntligen måndag och jag har haft en helg när jag mött oerhört inspirerande människor. En kille som växte upp med en hemlös, alkoholiserad mor och en nationalekonom till far som arbetade i torghandeln i Skärholmen eftersom han inte fick några jobb. Idag är killen framgångsrik entreprenör och kreatör. När jag frågade honom hur han lyckades berättade han att det var tack vare ett extrajobb som tog honom till andra sidan stan. Han satt på tåget i en timme varje morgon. Då lusläste han Metro och kände att han kunde allt. Snart gick han över till de andra morgontidningarna och fick ännu mer förståelse för världen.

Och så mötte jag Jessica. En ensamstående mamma med fyra barn som alla har diagnoser och ett av barnen föddes med Downs Syndrom. Hon är fyra år yngre och växte upp i Tensta med missbrukande mamma till fem barn. Nu berättar hon för mig om sitt liv på skyddsboenden, i utsatthet, i pengabrist och hennes vackra tonårsdotter håller henne i handen. Lena vill att dottern ska bryta förbannelsen. Hon önskar att flickan ska finna en väg bort från destruktiva män och missbruk. En del av Jessicas berättelse kan ni få höra på fredag 11.03 i ”Centrum i P1”, programmet om barnfattigdom som jag gjorde igår i Skärholmen. Där mötte jag också Mantha och Martina. Två starka, inspirerande kvinnor dedikerade till att hjälpa och stötta andra. Där mötte jag Frida, fritidspedagogen och feministen som snackade jämställdhet med de biljardspelande grabbarna på ungdomsgården.

Min granne Emma mailade igår. På eget initiativ samlar hon in filtar, tröjor, sockor, julklappar och schampo till hemlösa. Det finns så många anonyma hjältar, så många starka själar som kämpar, som gör så mycket gott i sin vardag och närhet. De borde ges mer utrymme så att de kan inspirera andra. Visa att det går att göra världen lite bättre. Visa att om du så bara gör skillnad för en enda människa, om du bara lyckas så ett frö av framtidstro hos en enda vilsen individ har du lyckats förändra världen. Världen består av enskilda öden som alla är sammanflätade och påverkar varandra. Världen börjar utanför din hemdörr. Det är en ny vecka och vi har en ny chans att göra gott. Inspirera mig med era historier. Vad gör ni?

Dela på

2 Svar på “Världen börjar här:”

 1. Kära Allexandra! Känner igen mig mycket i det fina du skriver. Vi bär på olika bagage alla, intressant att stanna upp ibland och ta in någon annans erfarenheter.
  Barnfattigdomen är på tapeten sen en tid tillbaka, och det är viktigt att vi hjälps åt för att lyfta dessa barn och ungdomar, de är ju vår ”framtid”!
  Jag känner verkligen att jag är en liten ”arbetsmyra” i ett större sammanhang. Eftersom jag är medlem i en behjärtansvärd barnrättsorganisation, Rädda Barnen, så vet du säkert att vi jobbar globalt med olika frågor som rör barn på diverse plan i samhället.
  Till exempel var jag igår, tillsammans med några andra styrelsevänner på Ikea och visade upp oss i samband med deras mjukdjurskampanj. Under veckan ska jag, tillsammans med andra i styrelsen, baka lite, göra kransar och ställa iordning vinster till vårt lotteri som vi har på den årliga lokala julmarknaden.
  Däremellan fyller jag min dag med jobb, promenader, familj, vänner och mitt hem.
  Ha en underbar vecka och var rädd om dig!
  Det finns bara en av DIG!
  Kram

 2. Jag försöker finnas till för alla runt om mig, för mitt barn, min man, mina föräldrar och vänner. Jag försöker också att alltid alltid vara vänlig mot de jag möter och tänka snälla tankar om folk. Men jag skulle vilja göra så mycket mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *