Vatten till de utsatta! Hjälp till om ni vill!

Jag brukar inte be om pengar eller tjänster. Men nu är det kris i krisen. En kris som pågått i mer än sju år och fått miljoner människor att gå på knäna. Tusentals har hamnat på gatan. Utan tillgång till mat och till och med vatten. Något som kan tyckas borde vara fritt för alla. Min vän Konstantinos Polychronopoulos, en av de ytterst få människor jag kan kalla hjältar, behöver hjälp. Han har en obetald vattenräkning på 1033 € som lett till att de stängt av vattnet. Men det är inte enbart hans räkning. Hans provisoriska hem är en öppen famn för hemlösa och flyktingar i Atens utarmade kvarter. Hit kommer utblottade människor för att få äta sig mätta, ta en dusch och tvätta sina kläder. Nedrustningen av välfärden och revorna i skyddsnätet har för många resulterat i total misär. Så jag tänkte att vi hjälper honom få igång vattnet som han delar med hundratals sårbara barn och vuxna. Vattnet som borde vara en grundläggande rättighet. I synnerhet nu när temperaturerna är uppe mot +40C.

Konstantinos verksamhet ”Social kitchen” och ”Den andra människan” har hittills lagat mat med och åt en halv miljon människor runtom i landet. Från flyktingläger på Mytilini till atenska parker.

För er som vill hjälpa till är det bara att klicka på hans Paypal Account: https://www.paypal.me/oallosanthropos

För ett par år sedan skrev jag om honom i DN. Här kan ni läsa den. För er som inte prenumererar på tidningen kommer urklippet här:

”Konstantinos kokar grekiskt kaffe och vi sätter oss vid ett vingligt bord på balkongen. Efter en lång karriär som reklammakare kom krisen och liksom hundratusentals andra greker förlorade han jobbet.

Fyrtiofem år gammal tvingades han flytta in hos sin mamma och leva på hennes knappa pension. Under sex månader orkade han inte ens sticka ut näsan ur lägenheten.

Men snart vaknade motståndskraften och revanschlusten. Han ville visa arbetsgivarna att de var idioter som inte ville ge honom en anställning. Om hämnden är en maträtt som serveras kall bestod Konstantinos hämndaktion av tusentals varma rätter för de utarmade i hela landet. 

Det började när han satt på en parkbänk i centrala Aten och såg två barn slåss om ett äppelskrutt som de hittat i soporna. Folk passerade utan att vända sig om medan Konstantinos gick hem och började bre smör på sin mammas toastbröd som han hade för avsikt att dela ut till de hungriga. Det slutade med att han fick äta upp sina smörgåsar själv.

En insikt rikare återvände han med en lånad, gigantisk aluminium­kastrull, en gasspis och en dunk olivolja. Det var böndernas marknadsdag och Konstantinos bad potatishandlaren om en gratis potatis. Han fick 50. Så gick han från bonde till bonde som bidrog med auberginer och tomater och örter. Sedan tände han på sin gasspis och började laga en grönsaksgryta. Människor kom fram och frågade vad han sysslade med, och snart stod ett tiotal kockar vid grytan. Sedan satte de sig ner och åt tillsammans. Folk från samhällets alla håll och kanter samlades, samtalade och skrattade och Konstantinos insåg att han knäckt koden. Det räcker inte att tycka synd om människor. Människor vill känna sig delaktiga. Ingen vill bli matad som en hund. 

Sedan december 2011 reser Konstantinos dagligen runt i landet och lagar mat för tiotusentals hemlösa, arbetslösa, nyfattiga – och flyktingar. Soppkök och spontana solidaritetsinitiativ finns det massor av, men det Konstantinos gör är annorlunda. 

”Jag hatar filantropi. Filantropi är förnedring. Det är vertikalt. Upp­ifrån och neråt. De där uppe matar dem där nere. Matar. Som om vi vore djur. Filantropi är avdragsgill pengatvätt. Jag tror på solidaritet som utgår ifrån alla människors lika värde. Solidaritet är horisontellt. Jag delar inte ut färdiga matlådor. Alla får hjälpa till.” 

De där uppe matar dem där nere. Matar. Som om vi vore djur. Filantropi är avdragsgill pengatvätt.

I oktober förra året tilldelades Konstantinos utmärkelsen ”Årets europé”. Eftersom jag själv förärats samma utmärkelse försöker vi definiera drömmen om Europa.

Vi enas om att detta inte är det Europa vi drömt om. Konstantinos tänker auktionera ut diplomet till högstbjudande och laga mat för pengarna.”

Det har skrivits och rapporterats massor om honom i både grekiska och internationella medier. T.ex. Al Jazeera HÄR. Huffington Post HÄR. För egen del är litade jag blint på honom redan första gången jag fick uppleva hans heroiska insatser och följa allt på nära håll. Sprid gärna detta till flera som kan och vill och har möjlighet att skicka en slant. Och passerar ni Aten kan jag varmt rekommendera att ni hälsar på honom och kanske hjälper till med matlagningen. Min dotter Melina tycker matlagningen med Konstantinos är det bästa som finns. Trots hettan och alla tragiska livsöden hon får ta del av när vi står där och skrattar och gråter och hackar grönsaker. Eller när vi hälsar på i hans hem som tillhör alla som behöver en stunds vila från livet på gatan. Både djur och människor. Tack på förhand.

Här är vattenräkningen:

 

 

Dela på

3 Svar på “Vatten till de utsatta! Hjälp till om ni vill!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *