Vem bryr sig om de mobbade barnen?

God dag och God vecka. Igår kom jag hem som en hög av känslomässig köttfärs. P1 Debatt handlade om Mobbning och jag har nog aldrig lett ett samtal där så många gäster på scen och i publiken gråtit. En tjej som satt längst fram lämnade direktsändningen för att hon höll på att bryta ihop. Men vi fick också en massa kraft och konstruktiva förslag av pappa Arne Falkbäck vars 13-åriga dotter Linda hängde sig själv i ett hopprep efter att hon utsatts för grov mobbning. Efter att hon utsatts för sexuellt övergrepp på skoltoaletten började skolkamraterna kalla henne hora. När det värsta som kan hända hänt hanterade familjen den tragiska incidenten med handlingskraft och har engagerat sig mot mobbning. Marwa Karim som mobbats under hela sin skolgång berättade om den systematiska mardrömmen. Hennes fantastiska mamma, en ensamstående trebarnsmamma som kom direkt efter sitt nattjobb som undersköterska på Gävle Sjukhus, berättade om förälderns frustration. Superrektorn Lina Axelsson Kihlbom som lyft Ronnaskolan i Södertälje och nu arbetar i Haninge berättade om hur hon som barn upplevde sig fångad i fel kropp och blev mobbad för detta, Så många modiga, starka röster och så viktiga insikter. Lyssna och dela och sprid och diskutera vidare – kanske i Ring P1 099-51010 som jag leder denna vecka! Här finns sändningen!

Det här fick 19-åriga Marwa inför sin medverkan i sändningen:

12179836_10200878540001783_1017285615_n

Vi är alla medskyldiga till mobbningen som sker. Oavsett om vi tiger, tittar bort eller bara rycker på axlarna. Vuxenvärlden, medierna och alla vi som sätter tonen för samtalet i det offentliga rummet har ett ansvar. Det är dags att vi axlar det med värdighet.
Kram och kraft.

Dela på

4 Svar på “Vem bryr sig om de mobbade barnen?”

 1. Alexandra, tack för att du är aktiv inom detta viktiga område! Jag är glad att mobbning uppmärksammas i medier och skolor på ett helt annat sätt än när jag gick i skolan. Jag uppskattade mycket Anna Odells film Återträffen som gav utlopp för den frustration som många mobbade känt under livet och förhoppningsvis även väckte ånger och eftertanke hos förövarna. Även EQ-arbetet som görs i skolorna är en mycket viktig investering och befrämjar sammanhållningen i vårt framtida samhälle.

  I grunden handlar mobbning om en osäkerhet när det gäller sin egna identitet, både hos mobbarna och den mobbade. Det känns tryggt att definiera sin egen identitet genom grupptillhörighet men det får inte leda till att man gör sig lustig på andras bekostnad, aktivt fryser ute vissa individer och försöker frånta dem deras självkänsla. Varje individ har rätt att mötas av medmänsklig respekt och accepteras som den är, så länge den inte avsiktligt gör andra illa.

  Det är även viktigt att man som individ även försöker acceptera sig själv och bejaka den man är. Vi är alla lite annorlunda och det är bra för då kan vi ju komplettera varandra. En del unga människor går och skäms för sitt utseende och på så sätt förstör sin självkänsla. Utseendet är ju främst genetiskt betingat och varför ska man gå och skämmas för något som inte man själv kan rå för? Dessutom så är naturen så funtad att skönhet ligger i betraktarens öga och många delar inte de skönhetsideal som media försöker förmedla.

  Mobbning betraktas främst som ett fenomen bland barn men finns i hög grad även bland vuxna, både på arbetsplatser och i samhället i stort. Både rasistiska påhopp och den politiska utfrysning som Jimmie Åkesson drabbats av i politiken är typexempel på vuxenmobbning. Vi måste lära oss respektera varandra, lyssna på varandra och inte bli ideologiska fundamentalister. Istället för att låta vår identitet baseras för mycket på grupptillhörigheten så måste vi bejaka vårt individuella tänkande och bilda oss egna värderingar så att vi även vågar säga ifrån när den egna gruppen gör fel. Utan en egen genomtänkt värdegrund är vi inte längre individer utan blott lättledda marionetter som blint följer gruppen och lätt kan manipuleras av en stark ledare.

 2. Mördare Anton bar svårt mobbad i Trollhättan enligt Exp.
  Kan man se de elever som mobbade honom som medskyldiga
  till morden eftersom det säkert gav Anton hämdbegär?
  Och skolan som enligt uppgift inte gjorde någonting.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *