Bryssel och bryderier

Hej från EUs maktcentrum, Bryssel. Jag, Årets Europé, är här i två dagar för att lära mig mer om flykting- och migrationspolitiken, finanspolitiken och andra frågor som förhandlas här och berör oss alla – båda krisdrabbade greker och skonade svenskar. Mycket intressant och intensivt, många teknikaliteter och miljarder som ska ösas ut för att lösa vår tids gordiska knutar. IMG_4813

Vi åt precis middag i turistkvarteren vid Grand Place där gränderna sjuder av folkliv på alla krogar. En romsk kvinna satt med sin bebis i famnen på de kalla kullerstenarna från det att vi kom till krogen ”Aux Armes des Bruxelles” tills vi gick. Medan jag klagade på den smaklösa kycklingen som påminde om svensk sjukhusmat tänkte jag på den storslagna solidaritetsvåg som går genom Europa just nu men ändå inte inbegriper dem som tigger på våra gator. När vi lämnade krogen såg jag en liten flicka som gick med sina syskon, sin mamma och sin mormor, släpande på kassar. Flickan kan inte ha varit mer än tre år. Hon hade en röd, blommig duk hårt knuten runt det lilla huvudet och bar på en HM-kasse med en sovsäck efter sig. Runt halsen hade hon sin napp hängande. Klockan var över elva på natten när hon korsade bilarna och småsprang för att hinna ikapp resten av familjen. Så liten. Så sårbar. Så utlämnad.

Alla dessa bortglömda barn. De som inte flyr krig utanför Europas gränser utan fattigdom innanför murarna. Och jag tänkte på våra egna småttingar där hemma som borstar tänderna och nattas med sagor och somnar insvepta i fluffiga duntäcken innan klockan hunnit slå nio. Våra småttingar som får D-vitamin och näringsrik kost samtidigt som deras jämnåriga får sitta på fuktiga gator med utsträckta, hoppfulla handflator. Barn som tillförsäkras skydd av barnkonventionen men som försummas i praktiken. Nu när vi öppnat våra hjärtan och låtit empatin och engagemanget visa vägen för ängsliga politiker som hittills utgått ifrån att den ”tysta majoriteten” hyst hat och förakt mot de allra mest utsatta- nu borde vi väl ändå kunna omfamna även dem. Tiggarnas barn. De som släpar på kassar, lika stora som deras små kroppar, fyllda med filtar för att klara ännu en natt. Under en bro. I ett lerigt tältläger. Även om vi anser att de är någon annans ansvar. Även om vi anser att de borde stanna hemma i sitt armod istället för att ”förstöra vår gatubild” och sabotera estetiken. Dessa människor lever också i ett krig. Ett dagligt krig för sitt levebröd, för sin överlevnad.

Förlåt att jag stör er med dessa tankar men jag sitter med en klump i halsen och kan inte släppa tankarna på den här flickan. Se förresten filmen om Katarina Taikon. Den går på bio och den är högaktuell än idag. God natt.

Dela på

7 Svar på “Bryssel och bryderier”

 1. Hej
  Det kanske är fel ställe att skriva på men jag blev väldigt ledsen när jag hörde dig i Tv4 i morse.
  Det du säger är egentligen
  Alla är inte lika mycket värda. Vi ska ta hand om dom som kommer hit men alla dom blir kvar pissar vi på.
  Det är spännande att se hur människor är så rädda att tycka samma som SD att dom är beredda på att låta människor svälta i flyktingläger och blunda för det faktum att det är rasism om något är rasism. Har man skänkt 100 kr till välgörande ändamål som det så vackert heter så är man en god människa.
  Det är dubbelmoral och rasism när den är som vidrigast!!!!!!
  Jag har själv jobbat med integration i 15 åt och den som säger att det är lätt är en STOR LÖGNARE och vägrar se hur verkligheten är.
  Min fråga till dig är varför är dom som kommer hit till Sverige mer värda och förtjänar hjälp medans hundratusentals svälter i Syrien och dess närområde?

  Karin Andersson Rektor på en SFI enhet i mellansverige

 2. Karin, jag håller också med om att svenska hjälpstrategin är helt åt fanders. Jag stödjer själv sedan flera år UNHCR, Läkare utan Gränser och Plan ekonomiskt för att flyktingar och barn ska få hjälp på plats, och i särskilt ömmande hjälpa dem att ta sig till Sverige med flyg. Att som regeringen gör, locka flyktingarna till Sverige med PUT men bara OM de klarar den livsfarliga hinderbanan hit, är GRYMT. Precis om att locka små barn med godis på andra sidan en livligt trafikerad motorväg och samtidigt förbjuda alla vuxna att hjälpa dem över.

  Man får inte slösa när resurserna är begränsade. Norska Statiska Sentralbyrån, SSB har beräknat att det kostar 4.3 miljoner netto i Norge att ta emot en flykting under en livstid om drygt hälften kommer i arbete. Bland syriska flyktingar är tyvärr sysselsättningsgraden betydligt lägre och kostnaden upp mot 7 miljoner. Låt oss anta att kriget i Syrien pågår i 5 år. Om man femdubblar UNHCR resurser från löjligt låga 15 kr/flykting per dag till ett något mer humant 75 kr/flykting per dag så skulle 50 flyktingar få ett drägligt liv i närområdet för samma pris som en flykting i Sverige.

  Jag är så förbannad på denna inhumana, hycklande, självgoda media- och politikerelit som tystat en öppen debatt och vars agerande indirekt har orsakat att tusentals flyktingar drunknat. De är huvudansvariga till att främlingsfientligheten och nyfascismen fått grogrund i vårt land. I en demokrati ska politikerna följa medborgarnas vilja men de flesta av våra politiker är imbecilla idioter som främst tänker på sin egen image. De vill framstå som goda och generösa på skattebetalarnas bekostnad medan flyktingarna får valet att antingen lida under inhumana förhållanden i närområdet eller tvingas riskera sitt liv samt betala en förmögenhet för att få komma hit!

  Varför har man denna kontraproduktiva politik som göder oseriösa flyktingsmugglare och skrupellösa entreprenörer som driver flyktinghem? Varför skriker man rasist så fort någon ifrågasätter denna politik? Varför kan vi i Sverige inte föra en sansad debatt om strategier på flyktingområdet så att vi får en migrationspolitik som både är human och realistisk? De som har tillgång till media och verkligen vill ha en förändring till det bättre måste våga ta upp dessa frågor!

 3. Två artiklar från Expressen och Helsingborgs Dagblad med en sammanfattning av utmaningarna vi står inför:

  http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/alla-flyr-ansvaret-for-flyktingsituationen/

  http://www.hd.se/nyheter/sverige/2015/10/04/det-ar-nu-samhallet-provas/

  Tyvärr räcker det inte med vackra ord, flyktinggalor och samlande av kollekt längre. Och vi kan inte gömma oss bakom idealistiska floskler som förbjuder allt tal om kostnader, volymer och kapacitetsgränser ”eftersom det handlar om individer och alla människor är lika värda och människoliv kan inte värderas i pengar”.

  Hur ska vi rent praktiskt försörja dessa människor när vi inte ens klarar av att ge våra egna pensionärer ett drägligt liv? Hur ska vi ge dem en bostad när vi inte ens har studentbostäder till våra studenter. Hur ska den hälft som saknar gymnasiekompetens och varken kan svenska eller engelska ha en chans på svensk arbetsmarknad när inte ens våra egna ungdomar hittar jobb? Och hur ska integrationen av dessa nyanlända ske när vi misslyckats integrera en så stor andel av dem som kom för ett decennium sedan?

  Varför lockar vi människor till Sverige med permanent uppehållstillstånd och generösa bidrag när vi inte har någon helhetsplan som fungerar? Varför har vi inte istället, tillsammans med övriga EU-länder, stött UNHCR ekonomiskt så att livet i flyktinglägren varit drägligare. Detta riskerar bli en social och humanistisk katastrof och en utmärkt grogrund för fascism,rasism,islamism och terrorism. Mycket mänskligt lidande för att välmenta men korttänkta idealister tystat all debatt om strategier, volymer, kostnader och svårigheter när det gäller invandring och integration!

 4. Är du på riktigt? Har verkligen svårt att se hur du och andra obegåvade människor änn låts yppa er i saker som ni verkligen är oförmögna att en sätta er in i . Jag gissar att du måste låstsas vara en god samarit för att upprätthålla din sociala bild av ditt super ego.

 5. Jag är orolig för all den mörka energi som håller på ta över både världen och lilla Sverige. Flyktingkris, klimatkris, skuldkris och ett fullskaligt internationellt krig i Syrien utan konsensus mellan stormakterna. Extremism i olika former – islamism, fascism, anarkism och rasism – håller på att slita itu vår samhällsgemenskap. Här i Sverige bränns flyktingförläggningar ner och flyktingar som satsat sitt liv och sin förmögenhet att ta sig hit möts av kaos, kyla och tältläger.

  Klimatförändringarna vi ser är också mycket allvarliga och vi måste få ner koldioxidutsläppen snabbt i världen som riskerar göra en stor del av vår jord obeboelig. Koldioxidhalten i atmosfären är 25% högre idag än den varit de senaste miljonen år och hela ökningen har skett under de senaste 150 åren. Havsvattnet har under samma tid blivit 26% surare. Och det påverkar naturligtvis klimatet då koldioxid är en mycket potent växthusgas. De senaste 30 åren har förmodligen varit den varmaste trettioårsperioden på åtminstone 1400 år på norra halvklotet.
  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/vi-har-verktygen-for-att-radda-planeten/

  Att hantera flyktingkrisen och klimatkrisen kräver resurser. Samtidigt har Sverige en skenande skuldsättning hos både stat och privatpersoner. Nu är vår statsskuld högre än någonsin – 1400 miljarder – och om vi slår ihop privata och offentliga skulder är vi ett av de absolut mest skuldsatta länderna i världen.
  cornucopia.cornubot.se/2014/10/ny-rapport-sverige-mest-skuldsatta.html

  Det viktigaste nu är att inte låta sig polariseras själv och förvärra läget. Istället måste människor som är resonabla på båda sidor försöka samlas i mitten. Vi måste ta tillbaka agendan från extremisterna som bygger sin identitet på konflikt och tror att fortsatt kamp och strid mot motståndarsidan är enda vägen att gå. Vi måste istället tillsammans hitta bästa strategier för att möta utmaningarna när det gäller dessa kriser.

 6. Sveriges regering har sagt Kom hit vi hjälper er! Men regeringen har inte gjort något för att hjälpa människor hit. Istället har man genom sitt agerande murat ut tusentals människor i små båtar på Medelhavet. Några har drunknat och då står Stefan Löfven och tycker att det är förskräckligt. Förstår han inte konsekvenserna av sitt agerande? Dessa människor använder sina sista pengar för att ta sig genom Europa. Oftast till fots. TV bilder har visat människor som vadar genom floder och ler diken. När dom kommer till Sverige så låter myndigheterna dom sova på golvet i receptionen. Vissa ska få bo i tält nu i vinter. Migrationsverket har nyss gått ut med att några kan få sova ute på gatan nu i helgen.
  Processen med huruvida dom får asyl eller ej kan ta flera år. Får dom inte asyl så skickas dom tillbaka. Nu har dom inga pengar kvar och många har dött under flykten. När dom kommer till sitt hemland eller närområdet så finns det ingen hjälp för biståndet har gått till att låta dessa stackars människor bo i tält i Sverige.
  Jag tycker att det är en vidrig människosyn som regeringen har. Jag trodde att den synen på människor och hur man hanterar människor försvann när Andra världskriget tog slut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *