”Vi kallas Tiggare” del 2 ikväll 21.00 i SVT1

Hej vänner och hoppas solen skiner på er! Jag älskar våren och får så mycket energi av solljuset. Idag är jag med i Malou von Sivers program ”Efter tio” TV4 och sedan åker jag till Göteborg som blivit lite av mitt andra hem sedan jag började arbeta med den här gruppen rumänska romer i ”Vi kallas Tiggare”. Sedan första programmet sändes har responsen varit fenomenal. Här kan ni se det. Våra huvudkaraktärer vittnar om ett helt annat bemötande. ”Plötsligt ser människor oss och säger Hej” säger en kvinna som sett vissa som tidigare blängt att numera möta hennes blick och hälsa eller komma med en macka. Jag får fantastiska mail, meddelanden och brev där folk runt hela landet berättar om sina egna erfarenheter, möten, fördomar och farhågor. Jag är djupt imponerad av den empati och solidaritet och medmänsklighet som finns i det här landet men som sällan ges utrymme. Ikväll får ni träffa de som hjälper. En av dem är Jonatan som själv har rumänska rötter. Han har hjälpt till med tolkning och stöttat dessa människor i nästan tre år på en massa sätt. IMG_4410

Fortsätt titta ikväll 21.00 i SVT och sprid och dela gärna vidare så att flera upptäcker serien. Annars finns det så klart även på Play. I kvällens program får vi följa hjälparnas arbete och Floris och Catalins försök att slippa tigga. Ikväll är jag även med i Opinion Live där det också blir en debatt mellan regeringens särskilda utredare Martin Walfridson och Ulrika Falk som arbetar med utsatta EU-medborgare i Göteborg.

Nu dags för det våra huvudrollsinnehavare inte kan ta för givet- nämligen en varm dusch. Jag känner mig både tacksam och privilegierad för att jag slipper leva på gatan. Dessa hårt förvärvade privilegier ser jag som en skyldighet för att även lyfta, se och synliggöra de som saknar förmånen att göra sin röst hörd. Vi behöver förstå fattigdomen som brett ut sig på våra gator. Vi behöver ta oss innanför utanförskapet. Både bland utsatta EU-medborgare men också bland svenska hemlösa. Några undrar varför jag inte skildrar deras liv. Det gör jag mer än gärna. Bara jag får chansen av SVT eller något medium som ger mig uppdraget. När jag nyligen föreläste för ett gäng hemlösa här i Stockholm tänkte jag just att deras historier måste berättas. Människor som fallit igenom alla skyddsnät och inte kan komma in i värmen igen trots att de kan språket och kulturen, har släktingar och vänner.

Tack till er alla.

Dela på

4 Svar på “”Vi kallas Tiggare” del 2 ikväll 21.00 i SVT1”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *