Brorsan bor inte längre här. Farväl Michael Nyqvist.

Jag är i New York. Senast jag var här bodde jag hos min kompis Micke Nyqvist på Union Square i en lägenhet där Bob Marley och Courtney Cox hade bott. Micke och jag levde lugnare. Vi satt och skrev sida vid sida och snackade om sårskorpor och skaparglädje. Micke var den storebror jag alltid längtat efter. Han kallade mig syster redan efter vårt första möte på Örebro Universitet där vi föreläste sent 90-tal. Micke var min första, starka teaterupplevelse. Jag gick ensam på en föreställning som visade sig vara sex timmar lång och där spelade Micke en miserabel människa i Lars Noréns Personkrets 3:1. Han spelade så övertygande att jag trodde någon plockat upp honom på gatan. På riktigt. Och det var det där mörkret. Den där känslan av utanförskap som sitter i sedan barndomen som band oss samman. Han förstod aldrig hur älskad, hyllad, aktad och eftertraktad han var. Det var på gott och ont – för ovetskapen gjorde honom så mänsklig. Så tillgänglig. Han kunde haka på vart som helst och hänga med vilka som helst av mina vänner. Ju enklare människor desto mer avslappnad verkade han.

Michael Nyqvist vs Alexandra Pascalidou

Vi har hunnit göra så mycket ihop.

Micke läste in delar av min bok Taxi i radio. Det var fantastiskt att få regissera honom. När han klev in i radiohuset blev producenten knäsvag och började stamma. Då insåg jag att han var en av våra största. Ändå ställde han direkt upp för att spela en ilsken taxichaffis. Och behandlade alla som om han var en av oss vanliga, dödliga.

Inläsning av ”Taxi” för SR med Michael Nyqvist & David Dencik.

Han, den stora stjärnan, höll mig under armen och bar min väska när jag var höggravid och vi spelade in Millenium. Så fort jag gjort något- skrivit en artikel, gjort ett radio-eller tv-program eller släppt en bok hörde han av sig med med initierad feedback och hyllningar. Men han var också snabb på att bjuda hem när han visste att jag hade det tufft. När folk (läs: rasister, sexister) var dumma kunde han ringa och säga: ”Nu släpper du allt och kommer hit så tar vi hand om dig”. Så tog jag med Melina och hängde på deras lantställe där ingen kunde hitta oss. Melina som han kallade Tarantino. För att hon stack ut hakan. Melina som Micke fixade dagisplats åt.

Jag minns de där nattliga Skype-samtalen när han filmade Mission Impossible i Dubai och ville skvallra och jag fick lova på allt jag hade dyrt och heligt att inte läcka när han talade om Hollywood-stjärnan. ”Jag har skrivit kontrakt med klausul om tystnadsplikt. Om du säger något hamnar vi i fängelse” varnade han. Alltid lite dramatisk. Med glimten i ögat.

Som när han berättade om det där i lungan. Som ingen fick veta. Och jag svor att aldrig berätta. Inte för någon. Och när vi skiljts åt kom sms:et ”Mellan oss för jag vill inte att Expressen skriver om min död”. Och vi skrattade åt det där. Omedvetna om ödets grymhet. Om att det bara ett halvår senare skulle komma till allmänhetens kännedom och hamna i Expressen.

Micke var en av få som fick veta att de hittat något i mammografin. En skum fläck på vänster sida. Han blev så orolig att jag började inse min egen dödlighet. Han erbjöd sig att följa med på återbesöket. ”Du måste ta det här på största allvar”, sa han som för egen del försäkrade att allt skulle gå bra. Att han fick så bra behandling. Bara förra veckan skrev han i ett sms: ”Jag kämpar. Men det vänder”.

Micke var den första som fick läsa mitt teatermanus. Och han sparade inte på lovord och begåvade referenser. Som Fellinis film Amarcord. ”Du måste se den. Karaktärerna där är precis som dina, drivna av vilja och vrede och passion”. Så beundransvärt bildad var han. Så imponerande i sin dedikation. När han drog Primo Levi-monologen ”Detta är en människa…” stannade tiden.

Alltid lika kärleksfull, uppmuntrande, generös. En storslagen människa och konstnär. Jag förstår att himlen kallade. Men jag förstår inte vad jag ska fylla ut tomheten med. Vem som ska peppa och prata och skratta och gråta.

Farväl bror. Addio fratello.

Jag lyssnar på låten du spelade varje morgon i New York för att jag skulle vakna när frukosten stod färdig på bordet. Äggröra och avocado-mackor som jag älskar. Jag spelar låten du tillägnade mig på repeat- Songbird av Oasis. Jag går promenaden vi gick längs Hudson River och sjunger högt. Nej, brorsan jag orkar inte springa. Ja, brorsan jag ska sluta röka.

Jag ska se Amarcord igen och jag ska läsa högt för dig allt alla säger och skriver om dig nu när du är borta. Varenda statusuppdatering. Varenda tidning. Varenda människa.

Igår när jag satt i en gul taxi på väg till en krog downtown som du och jag åt på började jag gråta. Taxiföraren från Nigeria sa: ”May the almighty grant you the strength to bear the loss”.

Må kraften vara med din familj – din fantastiska fru och barn, din svenska och italienska familj och alla du älskade och som älskade dig.

Vila i frid, bror.

Tills vi ses igen.

 

Dela på

134 Svar på “Brorsan bor inte längre här. Farväl Michael Nyqvist.”

 1. Om ögonen är själens spegel hade han den vackraste av själar.

  Beklagar sorgen. Väldigt fina och gripande ord…En förlust för mänskligheten

 2. Många skriver mycket när folk dör. Men det här är tamejfan det vackraste jag läst – till någon, av någon.

  Beklagar sorgen.

 3. Oj, var jag inte rörd innan så.. Väldigt vackert. Väldigt. Himlen har fått ännu en stor stjärna, till vår förlust.

 4. Så fint du skrivit om brorsan, vännen, skådisen och människan Micke.
  Så sorgligt med hans alldeles förtidiga död.
  Så sorgligt att inte få se Micke göra nya briljanta rollgestaltningar.

 5. Så gripande att läsa Han verkade vara en en helt fantastisk människa o så jäkla bra skådespelare. Har alltid gillat honom. Beklagar sorgen

 6. Självklart var det alldeles för tidigt, självklart hade han så mycket mer att ge. Trots att han redan gett så mycket. Lika självklar och förståelig är din sorg. Allas vår sorg, även om vi inte kände honom. Jag brukar inte gå in och kommentera på det här sättet, men din text berörde mig. Och varje god tanke som skickas mot någon i sorg kan bli till ett steg att sätta foten på för att komma uppåt igen. Så många goda tankar till dig.

 7. Τα συλλυπητήρια μου.❤️ Απλός άνθρωπος αλλα μεγάλος ηθοποιός.

 8. ´Οταν το άκουσα στην τηλεόραση νόμισα ότι ήταν συνωνυμία…δεν το πιστεύω ακόμη…
  Λυπάμαι μαζί σου…δεν υπάρχουν λόγια…

 9. En vacker själ som besökt oss för att ge oss insikt, så många och berörande rolltolkningar som för evigt har gjort ett intryck. Det enkla och vackra som lever kvar här hos oss. Så sorgligt att han inte längre finns vandrande här på jorden men hans avtryck finns kvar för evigt i alla han förgyllt livet för. Tacksam för livet. Kram till dig Alexandra.
  /Carina

 10. Har länge varit ett stort fan av Micke, dock inte av dig av till i samma utsträckning. Det du skrev här ovan var väldigt fint och gripande och rörde mig ill tårar.

 11. SÅ fantatiskt vackert skrivet att jag blir berörd till änden av varenda av nerv i min kropp. Jag träffade aldrig Micke. Kände honom än mindre. Men ditt inlägg och de reaktioner som har kommit efter hans död har fått mig att förstå att hans enorma popularitet berodde på att han berörde i sitt skådespeleri – för att människor instinktivt kände att det var en människa värd att tycka om. En fin människa. En människa man ville vara i närheten av.

  Tack för att du skrev.

 12. Vilken underbar beskrivning av vänskap och ”syskonkärlek”! Tack Alexandra för den fina beskrivningen av en fantastisk skådespelare och vanlig människa!❤️

 13. Fint skrivet och så underbart beskrivet om äkta vänskap, kärlek, respekt. Tack för att du delade med dig av dina ord – dom tröstar något även hos oss som inte fick chansen att lära känna Micke så väl som du. TACK. #love #saknad

 14. Väldigt fint skrivet! Jag kände inte honom fast det känns som någon jag kände har lämnat jordelivet.

 15. Så fint skrivet Alexandra!
  En gång för länge sedan, gick Michael och jag i samma klass….inte kunde man då veta att han skulle bli en sådan stor och framgångs full skådespelare. Jag har alltid känt mig stolt över det han har gjort, trots att vi inte kände varandra. En fin man som tyvärr fick sin vila alldeles för tidigt.
  Mina tankar går till hans familj och alla hans vänner.
  Beklagar sorgen.

 16. Du beskriver Mickael precis som jag upplever honom på filmduken. Gripande, vacker och ärlig text om en smart person som bjudit världen på så mycket!

 17. Så underbart fint skrivet. Känns i dina nära fina beskrivningar att jag kände Micke. Han finns med dig.
  Tack för att du delade med dig!
  Varm kram från Rosi

 18. Väldigt rörande text, jag beklagar din sorg. Mickes bortgång är hela Sveriges förlust men för dig är det även på ett personligt plan. Så ledsamt, sorgligt, onödigt och alldeles för tidigt…

 19. Så vackert skrivet om hur fin äkta vänskap kan vara.

  Jag beklagar sorgen av en älskad bror…och en fantastisk skådespelare . En av de bästa. ❤️

 20. Gråter på jobbet – och jag kände inte ens honom, eller dig. Vilken underbar vänskap.

  Lyckliga du som hade honom i ditt liv – och lyckliga honom som hade dig. <3

  Kärlek och styrka till dig och Melina!

 21. Så fantastiskt vackert skrivet. Tänk att ha haft ynnesten och ha en sån vän.
  Så sorgligt att en sådan fin människa ska gå bort alldeles för tidigt. Men himlen har fått en fantastisk ängel.

 22. Så vackert skrivet om en vacker människa. Jag blir djupt berörd och gråter med dig, gråter över din sorg, gråter över min sorg…tack ❤️

 23. Så fint skrivet och beskrivet… Känner inte någon av er, men har själv förlorat en bror och förstår din smärta och tomheten han lämnat, när nu hans stadiga fötter lämnat vår jord.

 24. Dina ord griper tag på ett märkligt och överraskande starkt sätt. Han kommer verkligen fattas oss alla. Rörd till tårar vill jag bara säga tack, och krama dig som mist din nära vän.

 25. Så starkt och vackert skrivet om din bror
  Beklagar sorgen⚘
  Han kommer alltid finnas med oss i allt det han gjort,Tack Mickael
  Kramar Marie

 26. Vilken underbar läsning om dig o din bror, den du fick ha under en tid i livet, men som kommer att finnas hos dig alla dina dagar ♥
  Av allt jag sett och läst om honom, ja även då han fanns hos oss, så såg jag bara en helt fantastiskt härlig person, skådespelare, man, människa och känner en sorg som om han var en av de mina närmaste ♥ kanske är det så för att han kom nära inpå så många, även dem han aldrig kände.
  Underbara M hoppas vi ses så småningom, där dit du kom alltför tidigt ♥ undrar vem som bestämde att just du skulle fattas oss och lämna så tidigt ♥ ♥ ♥

 27. Dina ord griper tag på ett överraskande och märkligt starkt sätt. Han kommer fattas oss alla. Rörd till tårar vill jag säga tack, och krama dig som mist din nära vän.

 28. Väldigt fint skrivet. Du har alltid varit otroligt duktig på att utrycka dig även i detta fall när det blir så personligt och nära. En stor hjälte har lämnat oss.

 29. Vackert skrivet. Jag förstår vilken fin människa han måste ha varit. Jag älskade hans gestaltningar. Han verkade alltid vara så ”vanlig” och så go. Vila i frid Micke och styrka och Guds frid till dig Alexandra.

 30. Så fint skrivet <3 Hela mitt inre gråter. Han måste varit världens lyckligaste, som hade en sådan fantastisk syster. Styrka och kärlek till dig Alexandra <3

 31. Så fint du skriver om honom och er vänskap – så sorgligt när så unga människor lämnar oss

 32. Fint skrivet Alexandra. Ett frö som dör i jorden kan förflutna eller bli en hel skog av blomster. Natten ska skydda dig och marken ska bära dig.

 33. Fint skrivet Alexandra. Ett frö som dör i jorden kan förmultna eller bli en hel skog av blomster. Natten ska skydda dig och marken ska bära dig.

 34. Jättefint skrivet, Alexandra. Michaels bortgång är en stor förlust för oss alla, men mest förstås för honom själv som inte får vara med längre.
  Måste också säga: Jag så förbannad på de integritetskränkande artiklarna i pressen. Media berättar ju tydligt att Michael ville behålla sitt svåra för sig och de närmaste. Du bekräftar också detta med ”jag vill inte att Expressen skriver om min död”. Ändå frossar de i att låta andra berätta hans sjukdomshistoria och publicera en massa ”den sista bilden på Michael”. Så respektlöst. Fy fan.
  All kärlek till Michaels familj och andra som stod honom nära.

 35. Vad vackert skrivet Alexandra! Jag beklagar din sorg, vår sorg, allas sorg. Det är alltid chockerande när någon så ung, talangfull och ödmjuk person tas ifrån oss…även om jag bara kände honom genom film och intervjuer så var det något i hans ögon som satte sig så djupt inom mig. Han kommer fortsätta guida dig och stötta dig i ditt hjärta! Hans fotavtryck kommer för alltid finnas kvar här på jorden! Kram

 36. Kan bara hålla med dom övriga! Han kommer att vara saknad!! Större skådespelare kommer nog Sverige och världen, att få! Sån otrolig begåvning!! Många varma kramar till anhöriga som har det kämpigt nu! Men ni ska veta att vi är många som sörjer Mikael med er!!
  Sov gott, Mikael!!❤️
  Lena.

 37. Så underbart vackert du skriver Alexandra. Tack
  Jag kände inte Mikael men har sett delar av vad han gjort sist mission impossible. Han var enastående. Jag får tårar i ögonen och sörjer trots att jag inte kände honom.
  Susanne Magnusson

 38. Jag grät (och jag var ingen personlig vän) när beskedet kom, chockad, både jag och mamma. Jag grät nu när jag läste dina fina, vackra ord.
  All kärlek och styrkekramar❤️

 39. Så vackert. Så skört. Så in i helvete hjärtskärande. Tack för att du delar med dig.
  Jag saknar honom, utan att ens ha känt honom. För mig var han inte bara ett känt ansikte, för mig var han en förebild inom konsten. Som ung, kämpande skådespelerska, såg jag upp till honom. Till hur han tog sig an roller, till hur han använde sin fantastiska energi då han spelade, till hur han alltid verkade stå med båda fötterna stadigt på jorden. Människor i branchen säger åt mig att man måste gå över lik för att kunna bli något, medan Michael alltid gav mig känslan av att ödmjukhet och sympati för omvärlden är det som bygger en riktigt bra skådespelare.
  Han var min förebild. Och själviskt nog är jag så ledsen över att jag aldrig fick chansen att träffa honom, att ställa honom frågor, att lyssna på hans kunskap.
  Kim Anderzon sade en gång då hon gästade min skola; ”se till att skaffa er en äldre skådis som mentor”.
  Om jag bara vågat fråga, så skulle jag frågat Michael.
  Tack för ett fint inlägg.
  Han kommer aldrig att falla i glömska. <3

 40. Tack Alexandra, både du och Michael har jag på avstånd respekterat och gillat som raka och tydliga människor. Nu saknas Micke, och det är först när hans låga slocknat som det märks hur viktig han var. Din nakna, kärleksfulla text visar det så tydligt. Jag känner mig nästan som om jag har känt er båda lite grann. Tack för förtroendet. Varför tas de bästa människorna ifrån oss i förtid?

  1. Tack snälla. Jag är inte säker på att Gud alltid tar de bästa först som du och Ewa skriver. Det jag vet är att många fantastiska människor hade så mycket kvar att ge. Kärlek till er.

 41. En stor förlust Gud tar dom finaste först… Men han finns kvar hos dig hos sin familj hos dom som älskade hobom. När du saknar honom som mest. Är han bara en tanke bort och finns bredvid dig varje slag ditt hjärta slår

  1. En stor förlust Gud tar dom finaste först… Men han finns kvar hos dig hos sin familj hos dom som älskade honom. När du saknar honom som mest. Är han bara en tanke bort och finns bredvid dig varje slag ditt hjärta slår

 42. Tack Alexandra, för dina vackra ord om Mikael. Det känns som han blev ännu större som människa efter din lovsång. Jag vet att många skulle vilja fylla platsen som din syster eller bror. Sorg och saknad är svårt men jag hoppas du finner nya själsfränder som är lika medkännande som du och Mikael verkar vara. Med omtanke Sandra

 43. Dina ord målar ett porträtt så levande och vackert att ögonen tåras och jag får pausa flera gånger för att klara att läsa vidare. Något dras i hop i bröstet och drabbar djupt därinne.Vilken medmänniska han måste varit/är som drabbar ända in i döden! Det finns en fras ” Jag har upplevt dig, jag kan aldrig förlora dig” kanske kan den känslan finnas för dig i saknaden Alexandra. Varmt tack för att du delar!
  // Sofia

 44. Tack för den underbara berättelse som du skriver om vänskapen mellan dej Micke , jag gråter när jag läser det, kände inte han personligen , men sett många av hans filmer , Tack

 45. Bor utomlands och känner väldigt lite till den svenska artistvärlden, men dina ord grep mig djupt. Kände sorgen och saknandet i varje ord. Tack för att du förmedlat ett så personligt porträtt av vad jag nu förstår en fantastisk medmänniska och ”bror”. En varm kram

 46. Kände inte honom men ändå kände jag honom väl i det han gestaltade, det intryck man fick. Inte bara en makalös skådespelare, utan en äkta, varm, medmänsklig människa vi hade behövt hos oss, länge länge. Du kommer alltid vara saknad Micke. Vackra ord av dig Alexandra.

 47. Alexandra
  När en sån som Micke dör, dör en bit av dig. Livet blir aldrig riktigt detsamma igen. Men tack vare Micke, kan du ta vara på ditt liv och göra det till något gott. Lev väl. ❤️

 48. Chocken över hans död är stor. Behöver höra ord skrivna om honom, få honom tillbaka i livet för att acceptera det fakta att han lämnat oss. Beklagar din sorg som stod honom nära. Han kändes nära och gör mig fylld av tårar utan att ha träffat honom. Så levande så verklig och fantastisk upplevde jag honom.
  .

 49. Tack för din personliga, vackra och gripande text, Alexandra!
  Vänskapen är evig, livets största gåva.
  Mikael kommer att fortsätta beröra.

 50. Jag kände inte Mikael, men det känns som jag gjorde det när jag läser det du skriver. Att han var min kompis också, och alla andras. En människa som rörde tusentals människors liv under sin livstid, med sitt skådespel men också sin underbara personlighet och kärlek.
  Tack för dina fina ord. Styrkekram.

 51. Tårar trillar ner för min kind.
  Jag kände inte Micke, men det känns ändå som jag gjorde det. Många har sagt samma sak, han berörde de flesta.
  Tack för du delar med dig

 52. Så väldigt fint skrivet! Fruktansvärt ledsamtHan var en av de där stora som man aldrig kommer glömma! Lider med er som kände honom och en enorm förlust för svensk film och teater! Fuck cancer

 53. Tänk att han på riktigt var så där fantastisk som man alltid trott att han var. Trollbindande och äkta.

 54. Så vackra berörande ord till/om en man som jag tyckte mycket om, men nu fick ett helt nytt djup av. Vilken fantastisk vän.Förstår att Din saknad är stor, men han har nog koll på Dig från sin molntapp däruppe.
  Varm styrkekram från Bittan

 55. Gråter fortfarande när jag läser om Mikael Nyqvists alldeles för tidiga bortgång, tyckte så otroligt mycket om honom (som offentlig person och skådespelare) och dina ord drabbar mig, han verkar ha varit precis lika fin privat och som du skriver var han nog inte medveten om hur älskad och omtyckt han var av alla, kända som okända människor. Livet kan vara så grymt, vi är mitt i allt det vackra den svenska sommaren har att erbjuda och någon som är alldeles för ung somnar in för gott, så svårt att ta in att han är borta för alltid. Kram till dig från mig i sorgen.

 56. Thank you for the wonderful story about Michael. We talked online occasionally, but he made such an impact on my life. So much to give to everyone. I have been trying in vane to contact he foundation to give in remembrance, but I am the USA and I can not find out the address and proceeder. I have the bank acct number but I am not getting help from the bank SEB. Would you have the address or know how to get it for the Stiftelse? I am sorry to bother you, but I feel I must do this even if it so little.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *