Nationaldagsfirandet 2016

Här kommer ett bildkollage från gårdagens Nationaldagsfirande som började på undersköna Skokloster med mitt högtidstal. Sedan fick vi flyga helikopter till Rinkeby där jag också höll tal och presenterade lokala eldsjälar – från nattvandrande mammor och basketpappor till inrikesminister Anders Ygeman och andra politiker. Låt nationaldagen bli den dag som förenar oss över alla gränser och där vi samlas och samtalar om gemenskap, inkludering, demokrati och mänskliga rättigheter. För Sverige – i framtiden.

IMG_1686
IMG_1698IMG_1707
IMG_1663
IMG_1688IMG_1642

Dela på

26 Svar på “Nationaldagsfirandet 2016”

 1. Vackra bilder – tur med vädret!

  Om jag varit där hade jag velat höra Ygemans syn på varför så få röstar i Rinkeby? ( ca 50% jämfört med riksgenomsnittet på över 80%)

  Sen ser jag att det finns liknande låga siffror i de flesta miljonprogram i storstäderna.

  Det är extra sorgliga siffror i ett land där man hör ekon från 20-talets Berlin i daglig politisk debatt.

  Liten samhörighet med samhället – lågt röstdeltagande
  Hög samhörighetskänsla med samhället – högt röstdeltagande.

  Vilka vinner på dålig integration?

  Vilka förlorar på dålig integration?

  Ser att Alexandra i en intervju konstaterar att Rinkeby med tiden drabbats av slimma-trimma trenden och tappat social service, affärer mm.

  Är det missnöje med det som gör att Rinkebyborna tröttnat på att gå till valurnorna?

 2. 1928 hade nazisterna i Tyskland 2,37% av rösterna, några år senare när depression och massarbetslöshet var ett faktum var man uppe 37% och som vi alla vet utvecklades det till en diktatur.

  Filmen Cabaret ( byggd på romanen Farväl till Berlin)skildrar tiden 30-33 då allt detta skedde. ( Lästips /filmtips kanske..?)

  Varför går extremhögern så kraftigt framåt i europeiska demokratier? ( Sverige )

  Beror det på övergivandet av full sysselsättningspolitik ( 80-talet) och påföljande socialt missnöje?

  You tell me!

  Hoppas att människorna i miljonprogrammen tar till vara sina demokratiska rättigheter och röstar i nästa val.

  Kanske kan då Rinkeby bli en plats dit man bjuder in utländska dignitärer för att se en förebild, precis som man gjort med Vällingby en gång i tiden när det fanns en idé som kallades Folkhemstanken…

  1. Back to basic alltså, till Folkhemmet…

   I den utvidgade betydelse som senare socialdemokraterna skulle ge ordet, är begreppet influerat av högerpolitikern och statsvetaren Rudolf Kjellén, som på den tiden var en ansedd statsteoretiker, inte minst i Tyskland, där hans idéer var som mest spridda, genom en omfattande utgivning. Den tyska motsvarigheten under mellankrigstiden kallades Volksgemeinschaft (”Folkgemenskap”), vilken kom att förknippas lika starkt med det Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet som Folkhemmet med Sveriges socialdemokratiska arbetareparti.
   Folkhemmet kännetecknades även det av att staten fick ökad makt, även när individens rörelsefrihet inskränktes för att öka medborgarnas välbefinnande.
   Alva och Gunnar Myrdals Kris i befolkningsfrågan och dess tillämpning, initierade vad som kallades ”social ingenjörskonst”, och var en programskrift för det svenska folkhemmet. Och vi vet ju vilka konsekvenser det fick för människor som inte bedömdes ”normala”. /Ur bla Wiki

   1. Nationalisocialismens idéer är som vi ju de flesta vet en exkluderande ideologi där alla som inte passade in var ett problem som skulle elimineras. Slagordet var ju: Ein Volk – Ein Reich.

    Grunden i Nationalisocialismen är ju en pseudovetenskap som byggdes upp i tyska kolonier i Afrika där man uppfann en rasbiologi där människors värde utgjordes av en ”rastillhörighet” och den fick förvisso fäste i delar av det svenska etablissemanget. ( rasbiologisk forskning i Uppsala t.ex)

    Folkhemstanken i Sverige är byggd på motsatsen till denna idé och i sin avsikt inkluderande.

    Det vill säga arbete, bostad och trygghet för alla i en fungerande blandekonomi.

    Ett sådant system förutsätter ett tillräckligt stor statsinflytande på ekonomi och socialpolitik.

 3. Slänger in en länk om Vällingby och ABC-tanken bakom bygget:

  vallingbycity.se/historia/

  Så säger jag: Heja Rinkeby!

 4. Här en intressant analys av hur nationalsocialsterna i Sverige ändrade taktik och retorik efter krigsslutet 1945 för att nå riksdagen: Från Per Engdahl till Åkesson.

  tidenmagasin.se/fran-engdahl-till-akesson/

  ( Per Engdahl satt i vårt elevkök på Hola Folkhögskola och åt frukost en morgon. En grupp som studerade högerextremism hade bjudit in honom till debatt.
  Själv studerade jag Nordamerikas indianer som projekt. Engdahl var liten,bar mörkblå kostym och fluga och diskuterade lågmält med eleverna. Jag drack tyst min dubbla kaffe medan han talade om en värld som var mycket svår att få grepp om. Då var det ingen som anade hur mycket inflytande den mannes idéer skulle komma att få….

 5. Kul Alexandra, fina bilder. Och Gröna lyktan, intressanta reflektioner. Ja även innan första världskriget hade vi en stor ekonomisk kris, liksom innan andra världskriget. Vad man ser i ekonomiska kriser är hur skillnaden mellan rika och fattiga ökar. Rika går ofta hyfsat oberörda genom kriserna medan de fattiga förlorar sina redan lågbetalda arbetarjobb. Innan andra världs kriget men efter den stora ekonomiska krisen var skillnad mellan rikast och fattigast i Tyskland 1/26. Den rikaste var alltså 26 gånger rikare än den fattigaste. Man kan jämföra det med 80-talets Sverige då skillnaden mellan de rikaste och fattigaste i Göteborg (hoppas det e ok att jag håller mig till Göteborg) var 1/8. Vilket är den lägsta skillnaden i sverige någonsin och än så länge. Redan under 90-talet ökade skillnaderna till samma nivåer som innan andra världskrigets tyskland dvs 1/26. Och efter den ekonomiska krisen 2008 har skillnaderna i Göteborg stigit till hiskeliga 1/56!!!!!! Går dessa enor.a skillnader i en och samma stad att ens förstå?

  Men vad som kanske är än mer intressant är hur vi människor reagerar vid sådana här ekonomiska kriser och ökning av glappet mellan fattig och rik. Man skulle kanske tro att folk massanmälde sig till fackföreningar, och propsade på ökade skatter för höginkomsttagare, men nej tyvärr ökar inte klasskonflikter i ekonomiska kriser utan istället ökar konflikter mellan människor innom samma klass men mellan etniska grupper! Visst är detta dö intresssant. Vi söker efter syndabockar men vi ser inte de övrrbetalda banktjänstemännen utan vi ser bara grannen från något annat land som köpt ny bil, eller som vi tycker det ena eller andra om? Varför! Vad man ser är att efter ekonomiska kriser som innan andra världskriger och efter 2008 i sverige lämnar människor mittenpartier för att söka sig ut mot de politiska kanyerna åt både höger och vänster. Hitler vann inte med 37% av rösterna (som jag tror man lätt kan tro av ditt inlägg där gröna lyktan även om du inte skriver det) uta. Hitler vann med….13% ynka procent av rösterna tätt följd av extremvänstern på 11%. Vi får inte glömma att. När nazisterna övergav koncentrationslägren togs de över av kommunisterna (extrem vänstern).

  I sverige efter 2008 övrrgavs på samma sätt mittenpartier till fördel till partier på både extremhöger OCH vänster. Vi får inte glömma att det är extremismen som är den farliga. Vare sig den är höger eller vänster, var sig den är politisk eller religiös. Rxtremismen svartmålar, ser inte nyanserna, extremismen utesluter.

  Ja så vad är kontentan av detta. Jo att gå och rösta på de vanliga partierna som samtalar med varandra och bli medlem i fackföreningar (för DIN skull) och nästa gång någon ser med onda ögat åt någon tiggare eller någon från något annat land, eller någon stackare på bidrag fråga då henne/honom/hen om hen känner till vilka som tjänar mest i sverige, vad de mest betalda banktjänstmännen får i bonus och hur mycket rika gömmer av sina pengar utomlands. Hur många lärare, fritidsgårdar och sjuksköterskor skulle inte kunna bekostas om bara de redan rika kunde betala sin del av skatten. …. Kram på er alla i tråden 🙂

 6. My God vilken txtbomb det blev. Jag kom på att ni ju måste få referenser. Jag har fått siffrarna främst från föreläsningar och böcker av Owe Sernhede forskare. Jag önskar så att jag kunde ge namn på exakt bok, men jag hänvisar här till en riktigt bra artikel som understryker samma sak jag skrivit ovan. Glad sommar kära vänner.

  http://www.gp.se/n%C3%B6je/kultur/kr%C3%B6nika-g%C3%B6teborg-%C3%A4r-en-stad-som-glider-is%C3%A4r-och-det-blir-bara-v%C3%A4rre-1.199053

  1. Hallo!Dein Blog gefällt mir wirklich sehr gut. Ein paar andere haben das auch schon gefragt, aber woher hast du die ScÃseckmth¤ndur ;)Danke.

  2. “A patto che i genitori già sappiano, e siano in grado di insegnare”.La chiave per capire come mai l’italiota medio è un imbecille, in grado di produrre solamente creature simili a lui (o lei).

  3. Youre so cool! I dont suppose Ive read something similar to this before. So nice to locate somebody with many authentic applying for grants this subject. realy appreciation for starting this up. this web site is a thing that’s needed over the internet, somebody with some bit originality. helpful job for bringing something totally new on the web!

  4. Isn’t this so true, even for a mom who wishes her daughter was exactly like herself… God is challenging all of us to dig deeper and celebrate the individuals He delights in… This is beautifully put, Joe!!1 It’s so neat to see what the Lord is doing in and through you! AMEN!!!

 7. En annan riktigt bra artikel av forskaren och Doktorn
  Owe Sernhede
  goteborg.etc.se/inrikes/marknadstanket-ska-inte-finnas-i-skolan

 8. Rrrrrg nu är jag arg på mig själv jag har gjort några slarvfel. På 80-talet i Göteborg var skillnaderna mellan fattigast och rikast 1/9 inte 1/8. Och Gröna lyktan kanske stämmer det att Hitler fick 37% av rösterna, men innan han blev framröstad blev ju nazisterna själv framröstade och då vann de med enbart 13% precis som jag skrev. Ursäkta att jag var lite snabb och slarvig. Ops nu ska jag vara tyst ett litet tag 🙂 men visst är allt spännande, man vill bara förstå mer och mer

  1. Hej Malin!

   Mycket intressanta inlägg Malin!

   Jag vet inte om jag var exakt i mina siffror. Alexandra är säker bättre på fakta än jag. Det är ju A och O inom seriös journalistik.
   Jag tror tilloch med att nationalsocialsiterna nådde ännu högre en bit in på 30-talet faktiskt, men att de aldrig fick egen majoritet.

   Ett samarbete med högerpariterna utplånade sedan demokration i Tyskland och resten har vi alla alltför smärtsam kunskap om…

   I mitt tycke har mycket av politiken på senare tid handlat om psykologisk/semantisk manipulation.

   Jag älskar illusionister – de är de enda som ”lurar” folk på ett hederligt vis.

   Men när det gäller politik så är det förödande för samhället att förvända synen. Vad vi ser är omformuleringar av begrepp. Som ett exempel hör vi SD tala varmt om ett Folkehem, men deras folkhem har bara plats för vissa.
   Det ursprungliga Folkehemstanken var att alla skulle få vara med och känna sig delaktiga och ha lika rätt till välfärden…

   George Orwell, författaren till romanen 1984 är expert på hur man tar makt genom att omvandla begrepp och bli den som sätter upp problemformuleringar som ska lösas…

   Humanismen är nog den bästa -ismen.

   Helst skulle jag vilja se att Mary Poppins landade lite här och var med sin magi, och fick en del förstockade typer att tänka lite nytt…

   Jag läser alla inlägg på Alexandras blogg med stort intresse och hoppas fler skriver.

   Hoppas vi slipper kriser.
   De har alltid negativ inverkan på demokratin.

   2009 var ju den senaste med en massa effekter.

   Nu snackas det ju om ekonomiskt kaos som kan utbryta om Storbritannien lämnar EU och att det skulle kunna få en dominoeffekt på övriga medlemsstater.

   Det glädjande att se att Löfvén besökte Rinkeby.

   Sociala problem löser man med sociala insatser i första hand, vilket han också betonade.

   Nu läser jag Alexandra korsvägar och försöker lista ut vad Jerry Williams menar med slang som gura,kvarpa och rello….:-)

   Peace&Love

 9. Fin blå klänning… Har Malin Berghagen bett dig att bära den för att ”ta” den färgen, dvs en Isadora Duncan danstunika, från mig? Det är så det ser ut. ”Låt oss leka Telluselle-leken”?

 10. Ps. Och så var det du som kastade smurfen på mig sommaren 2014 eller hur? Istället för att intervjua mig om in och utvandring i USA eller t ex min comeback med Hula dansen efter Talang?

 11. 2014 kom en faktafylld rapport om hur det står till i våra förorter.

  Den heter : Förorterna som Moder Svea Glömde.

  Mycket fakta och mycket intressant perspektiv.

  Hoppas det vänder nu och att vi verkligen ser de förbättringar som utlovas inom närmaste året.

  Läget i förorten kan användas som ses som ett mått på vår demokratis effektivitet.

  ( Det skulle för övrig vara ganska lätt att mäta månad för månad i vår datoriserade tid. Som en bilbatterimätare: Urladdat, Måste Laddas, Fulladdat)

 12. Är det här kvinnan du berättade om på din blogg för något år sedan, som du känner? nypost.com/2016/06/17/ex-cia-officer-facing-jail-claims-clinton-obama-abandoned-her/

  Det senaste i propaganda-vågen sedan 2014 är att utge sig för att vara en kämpe mot rasism men ändå vara medlem eller stöjda nynazister eller anlita dem för uppdrag. Något att skriva om kanske?

  Eftersom mycket av gruppstalkingen av mig sker både i Stockholm och på nätet är du välkommen att kommentera det öppet.

 13. wh0cd789066 [url=anafranilfordepression.us.com/]anafranil for anxiety[/url] [url=buyyasmin.us.com/]Buy Yasmin[/url] [url=acomplia.us.com/]cheap acomplia online[/url]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *