Nytt under solen


Hej fina vänner från en efterlängtad tillvaro där jag leker med dottern, samtalar och simmar och läser skönlitteratur utan andra krav än att njuta. Och äter. Herre Gud vad vi äter. Syndigt sött och nyttigt om vartannat.

Igår unnade jag mig en Ayurveda-behandling på Blue Domes Mitsis Hotels SPA. Det måste ha varit underbart eftersom jag somnade på studs och vaknade av att terapeuten väckte mig med en gong gong.

Igår åkte vårt gudbarn Eva och hennes mamma Dimitra till Aten men Melina spanade direkt in en svensk jämnårig flicka på stranden som låg där ensam med sin mamma. Jag fick i uppdrag att introducera dem eftersom Melina var blyg. Tre minuter senare var de vänner och på kvällen åt vi middag ihop. Jag vet inte om jag gör henne en tjänst eller otjänst när jag ingriper och hjälper till. Kanske borde jag låta henne överkomma sin blyghet och sköta första kontakten? Melina tackade i alla fall för just mötet jag möjliggjorde när vi på kvällen sammanfattade dagen.
Jag är dessutom så lycklig just nu för att hon äntligen har läst en hel bok själv. Mylingen i Pax-serien var så spännande läsning att hon slukades totalt och läste sig igenom vår dagliga siesta. Hur gör ni för att öka barnens läslust? Har ni några knep?

Dela på

6 Svar på “Nytt under solen”

 1. Mysig läshörna hemma med barnboksbibliotek.
  Bra nattduksbord med plats för favoritböckerna.
  Bra belysning
  Högläsning om så önskas
  Bibbla tillgänglig överallt, Stad Land Skola ( Sluta stäng biblioteksfilialer och dra ner på personal och öppettider! Bibliotek är en bas i demokratin)
  Hoppas på regnväder! (eller i alla fall lite regnskurar)

 2. Midnatt:

  Läser just nu en bok som heter Smartast i Världen- av Linda Leopold – om IQ sällskap.
  Den smartaste just nu av de som gjort ett IQ -test lär vara greken Evangelos Katsioulis, men han talar endast grekiska ( och mycket knagglig engelska) så det är svårt för oss icke grekisktalande att ta del av hans tankar…

  Fascinerande bok.
  Rekommenderas.

 3. Läst boken Smartast i Världen nu.

  Ser hur skolan kan knäcka motivationen hos barn som har hög inlärningsförmåga.
  De blir inte så sällan uttråkade i skolan eller kan ha svårt att anpassa sig i grupper även om det inte alltid är så.
  Genier får inte sällan problem.
  Uppfinnaren Tesla hade det inte så lätt t.ex…..
  Sen finns det förstås all anledning att ifrågasätta IQ-tester vilket boken i högsta grad gör (författaren klarar f.ö Mensas test)

  Läsning och lust.
  Böcker som finns nära till hands.
  Så var min uppväxt.

  Själv tror jag på Bokens och Bibblans framtid trots alla dystopier som poppar upp här och var.
  Läsa på skärm ger inte samma känsla

  Det är därför jag har Alexandras böcker på nattduksbordet och inte i PC-burken. Kanske funkar dom som drömfångare också. Ibland tror jag det.

  Kalla mig gärna gammalmodig…

 4. Såg din krönika i DN idag. Insåg då att jag inte har sett något från dig på över ett år. Var har du varit?

  1. Hej och tack. Jag har jobbat och slitit som vanligt. Scrolla i bloggen så ser du en del av det jag gjort. Bl.a. teater, tv, tidningar, föreläsningar, resor. Hoppas du har det fint och Glad midsommar!

 5. Linda om sitt möte med Evangelos på ett öde lyxhotell i Grekland just när krisen slagit till mot Grekland.

  https://www.youtube.com/watch?v=7UV7xeIzO7I

  Kom ihåg att IQ tester som mäter allmän intelligens mäter bara just hur bra personen är på att lösa IQ-test och det är också mycket omdiskuterat som mått på människans mentala förmåga och detta med all rätt tycker jag.

  Mensa borde heta Knep&Knåp-klubben och avdramatiseras.

  Hjärnan är enormt komplex, plastiskt och rikt som ett universum, och varje människa är unik, vilket inte alltid skolans läroplan är anpassad till.

  Men visst är Hjärnans mysterium något av det mest fascinerande som finns.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *