Sommarens första dagar


Så var den här. Den efterlängtade sommaren. Min  bästa årstid. Med ständigt starkt solsken och temperaturer som kryper upp mot +40 grader och varma vindpustar och havsdopp i kristallklara vatten i en av världens äldsta huvudstäder. Aten är allt i ett. Bitvis som att befinna sig på en grekisk ö med kritvita stränder, bitvis en urban miljö som myllrar av folk på väg till museer, konserter, teatrar, marknader. Min sommar börjar alltid med ett par dagars storstädning här hemma. Jag tvättar, skurar, lagar allt som gått sönder, ringer in hantverkare, rensar i garderober. Men sen kommer den – belöningen – de lata dagarna på stranden, de sena, varma nätterna med vänner på en taverna vid havet under en klar stjärnhimmel. Och vi beställer in smårätter att dela medan vi förundras över världens paradoxer- så mycket skönhet och skörhet på en och samma plats. Samtalen spänner från allt om kris och korruptionsskandaler till den varaktiga kärleken och den flyktiga passionen.

Häromkvällen åt vi på Sardelaki i Vouliagmeni. Favoritgräset Almyra finns bara att äta under någon sommarmånad. Det äter vi till färsk fisk och skaldjur som vi sköljer ner med organiskt, närodlat vin som serveras i karaffer.

Och på dagarna står vi och vevar i vattnet i timmar eller svalkar oss med cappuccino freddo. Inte undra på att jag inte kan sova på nätterna. Soldyrkaren i mig som längtat efter det bländande ljuset gör lustigt nog allt för att gömma sig undan solen.

Medan jag läser Per Schlingmans rafflande deckare ”I maktens öga” skriver min dotter som läser motvilligt på sin första bok:

För övrigt är det Melina som bestämmer här. En av våra rutiner är att gå till supermarket och köpa kattmat som vi sedan serverar katterna längst ut på vår udde:

Häromkvällen gick vi på en historisk välgörenhetskonsert där 17 artister uppträdde för 50 000 människor på Panathinaikos antika stadio där OS och Marathon föddes. Pengarna gick till de fattiga som blir allt fler efter sju års kris. Även om de inte längre hamnar i tidningarna. Här på genrepet med Mikis Theodorakis musa och protestsångernas röst Maria Farantouri:

För flera bilder kan ni följa mig på instagram @pascalidou för nu måste vi skynda till en båt som ska ta oss till våra vänners lantställe utanför Hydra. En magisk plats. Ses och hörs snart. Hojta om ni kommer till Aten och behöver tips, råd eller vill umgås!

Dela på

6 Svar på “Sommarens första dagar”

  1. Hej Alexandra.
    Du är så värd den här semestern. Tänk att du delar med dig av så mycket. Ibland undrar jag hur det känns. Jag själv som kan få ångest över en liten tweet fast jag inte ens har några följare :). Jag känner mig i alla fall som din vän, fast vi aldrig möts :). Och jag tycker om att läsa om allt du gör. Kram på er. Från morsa till en annan morsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *