Stolt 5 i 12-pristagare utbrister: Äntligen!

Priset – ett Diplom!

Motvind, motvind, motvind och så plötsligt kommer den där välbehövliga vindpusten i ryggen och föser dig framåt och får dig att orka – ett tag till. Att simma motströms ger dig starka armar, har jag alltid hävdat men sanningen är att man blir trött i längden. Jävlig utmattad. Och utmattade människor snubblar, kraschar, gör misstag. Därför kom det ärofyllda 5 i 12 -priset för min kamp mot rasism och för mänskliga rättigheter som en vindpust i ryggen jag verkligen behövde. Att priset är till minne av Stig Wallin från Härnösand gör det än mer hedrande då han var en människa med versaler. Efter att hans dotter Sara mördats av en flykting blossade rasismen upp i trakten. Istället för att efter den tragiska händelsen och i i sin djupa sorg låta sig dras med så gjorde Stig motsatsen. Han ägnade sitt liv åt att kämpa emot rasism. Att döma ut alla invandrare och flyktingar skulle inte ge honom dottern tillbaka. Det om något är mod och civilkurage!

Så här lyder juryns fina motivering:

”5 i 12-priset 2017 tilldelas journalisten och författaren Alexandra Pascalidou för ett uthålligt opinionsarbete mot främlingsfientlighet och rasism och för människors lika värde. Hon har trots hat och hot från högerextrema grupper satt tydliga spår i samhällsdebatten under flera decennier och visat prov på stort mod och civilkurage. Alexandra Pascalidou har både som journalist och i sitt författarskap gjort stora ideella och professionella insatser. Hon är också en viktig röst för förortens villkor och har genom sin kunskap och sitt starka engagemang blivit en kraft och ett föredöme för utsatta grupper”. 

Så där stod jag i riksdagen och improviserade tacktal som ni kan se här på FB. 

Tusen tack till alla som genom åren stöttat, peppat, kramat och kämpat! Det här priset är till er alla. Och det här priset delar jag med alla som varenda dag kämpar för alla människors lika värde – från fikarummen till familjemiddagarna.

Dela på

10 Svar på “Stolt 5 i 12-pristagare utbrister: Äntligen!”

 1. Ny kan man snart grekiska flytande:

  Kalimera ( God Morgon!)
  Kalispera
  Kalnixta

  ( Ola Kala sändes tydligen vid frukostdags. Det är Kalimera som gäller…)

 2. Låter du någonsin någon annan komma fram i samhällsdebatten? Och om du nu är så kåt på framgång, varför då inte stå bakom scoopet som jag kunde gett dig om min fängelsevistelse i USA? Jag var i Europahuset sent i em och kände av stalkerns närvaro i hissen till 6:e vån. Är det någon du kan identifiera för polisen? Tack!

 3. Hej tomtegubbar slå i glasen
  och låt oss lustiga vara.
  Hej tomtegummor slå i glasen
  och låt oss lustiga vara
  En liten tid vi leva här
  med mycket möda och stort besvär.
  Hej tomtegummor slå i glasen
  och låt oss lustiga vara.

  SKÅL! ( det går lika bra med JULMUST)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *