Tack 2017 för nästan allt! Nu tar vi oss an 2018!

Om några timmar tar vi farväl av 2017. Ett år som hade allt. Tårar av glädje och avgrundsdjup sorg. Framgångar och motgångar. På årets sista skälvande timmar och innan jag börjar förbereda nyårsmiddagen här hemma vill jag bara passa på att tacka för allt. För drömmen som förverkligades när jag debuterade som manusförfattare och skådespelare med ”Alexandras Odyssé” på Göteborgs Stadsteaters Stora Scen. Tack för allt jag fick lära mig, för nya vänner på och bakom scenen, för publikens skratt och gråt och stående ovationer. Tack för att jag fick fånga och förmedla samtidens smärtpunkter på en scen tillsammans med begåvade konstnärer från världens olika krishärdar.

Tack för de tre priser jag fick äran att ta emot – från Stora Feministpriset till Erasmus-priset i Europaparlamentet av självaste Jean Claude Juncker till 5 i 12-priset i riksdagen. (Klicka på länkar för att läsa motiveringarna). Det är sådana stunder som får mig att orka fortsätta kämpa i motvind i minst 20 år till.

Tack för att jag fick resa och lära och arbeta i London, Leipzig, Amsterdam, Aten, Umeå, Rinkeby, Dubai, New York, Paris, Washington, Bryssel, Borlänge, Oslo och andra platser där jag mötte magiska människor.

Tack för de stora och enormt lästa, spridda och uppskattade reportage jag fick skriva i DN om bl.a. förortens mammor i kölvattnet av dödsskjutningarna. Här kan ni som missade läsa deras skakande berättelser.

Tack till Martin Karlsson, den avhoppade nazisten som bad om ursäkt för hot och hat och valde att byta bana. Reportaget i DN har lett till tusentals mail som jag inte ens hunnit svara på. Förlåt och Tusen Tack. Här kan ni läsa intervjun med Martin. 

Tack för att jag fått göra Me Too-boken som alla måste läsa. Det var det mest omtumlande och känslomässigt krävande arbete jag varit med om. Men bland det viktigaste jag gjort. Tack till alla heroiska kvinnor som är med – från Hedi Fried till Cecilia Malmström och Linnea Claesson och Katarina Wennstam och ett 80-tal till. Här kan ni beställa den!

Tack för alla samtal, debatter, konferenser och glittriga galor jag fått leda – från Stockholms Filmfestival till Kvinnogalan på British Museum. Tack för att jag fått föreläsa på skolor och arbetsplatser runtom i Sverige och Europa. Tack för era vittnesmål och berättelser. Tack för era samtal i Ring P1, på gator och torg. Tack till er som kommer fram på tunnelbanan och peppar. Tack för era gåvor – från böcker till grytlappar!

Det är så mycket mer jag vill tacka för och så många fler jag vill tacka. Jag minns er alla och sänder er min kärlek även om ni inte ryms här.

Men 2017 var också ett år av mörker. På många sätt. Både politiskt och personligt. Värst var förlusten av en kär vän. En bror. Micke Nyqvist. Jag står där i FN högkvarteret för att intervjua Sveriges FN-ambassadör när jag får beskedet och världen rämnar. I staden där vi tillbringat så mycket tid tillsammans. Saknaden går inte att lindra. Tomrummet går inte att fylla. Flera andra närstående har lämnat under året. Min morbror Jannis, gästarbetaren i Tyskland, dog i cancer. Nu återstår bara min mamma i en familj av krigare. Må de vila i frid. Må vi bära deras minnen in i evigheten.

Och det har som vanligt varit hot, hat och förtal och trakasserier och nazistmarscher med mitt ansikte och stängda dörrar  – men allt detta är bara beviset på att jag och vi gör rätt och måste fortsätta kämpa för alla människors lika värde och rättigheter.

Nu måste jag börja städa inför kvällen. Slutligen vill jag innerligt tacka alla er som följer mig på den här turbulenta resan med alla dess upp- och nergångar. Det är en ensam resa och jag behöver er och uppskattar vartenda ord, varenda vink, varenda tanke ni delar. Tack.

Må 2018 bringa det bästa livet har att erbjuda för er och era familjer. Må vi ta steg närmare fred, frihet och försoning. Må murarna mellan människor slipas ner. Må vi blir mer mänskliga och skapa mer liv i livet! Gott Nytt År!

 

 

Dela på

11 Svar på “Tack 2017 för nästan allt! Nu tar vi oss an 2018!”

 1. Oj Alexandra vilket år som gått. Det du gör betyder mycket. Bra att du kämpar på. Din pjäs var fantastisk och jag är glad att jag gick den kvällen jag gick eftersom jag fick träffa dig och alla andra efteråt. Fortsätt att kämpa för det du tror på. Lycka till. Jag önskar dig ett riktigt och härligt GOTT NYTT ÅR. Lennart

 2. Tack själv . Dessutom fick jag höra, häromdagen, att en kollega till mig hade fått en kram av dig när han önskade dig ett gott nytt år. Det behövde han. Han är från Göteborg .
  Jag får hoppas på samma tur så småningom . Gott Nytt År och fortsätt att göra din röst hörd.

 3. Hej!
  Det är inte jag som anmökt dig för plagiat. Jag anmälde någon annan för det och har inte läst någon av dina böcker eller artiklar, bara någon krönika i Metro och sett att du hade Mosaik på TV. Så varför lägger du dig i mitt liv med Malin Berghagen och Rachel Bråthen? Och vem mer du nu har gått bakom min rygg med i flera år och tagit än mer uppmärksamhet från mig och det jag har att berätta. Men det är ju bra att du aldrig behövt banta, precis som jag har sagt om mig själv. Gott nytt år!

 4. Önskelista för 2018:

  Att Sverige skrotar planerna på att sätt in stridsvagn S i förorten som en ny form av socialpolitik.

  Att man bekämpar den globaliserade maffian La Piovra vars tentakler nått allt längre in i Sverige. ( Läs Saviano)

  Att Sverige fokuserar på att korrigera företagens skatteflykt ur Sverige som uppgår till 400-650 miljarder istället för att dra in assistans till handikappade.
  Bidragsfusk i den mån det förekommer är ju en droppe i havet i jämförelse med de miljarder som hamnar i skatteparadis.

  Att mobbare/rasister portas från skola/arbetsplatser så att inga barn behöver komma hem gråtande när skoldagen är över eller vuxna sjukskriva sig.

  Att man som patient ska känna sig trygg oavsett var i Sverige man bor i så stor utsträckning som möjligt – d.v.s sluta skrota sjukhus/ambulanscentraler och dra ner på vårdpersonal – det kostar mer än man sparar i det långa loppet i form av sjukare patienter och utbränd personal.

  Att alla tar miljöproblemen mer personligt och hjälper till att skydda den i sitt vardagliga liv, typ cyklar till affären istället för att ta bilen eller äter mera grönt.

  Att det blir en badsommar

 5. ”Just one more thing…” som Columbo brukar säga:

  För 2018 längtar jag efter en mer holistisk syn på sjukdom och hälsa och att vi kan förstå mer om hur vi kan påverka vår hälsa.

  Att vi inser miljöfaktorernas betydelse för den personliga hälsan.

  På så vis ökar vi nog också förståelsen för miljön i allmänhet.

  Här ett exempel på nya synsätt:
  (slå gärna på textningen)

  https://www.youtube.com/watch?v=gaY4m00wXpw

 6. Alexandra, kom till vår skola 😀
  Nytorpskolan i Hammarkullen. Måste kolla vad det kostar att boka :D. Du är alltid välkommen till oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *